DPS: Spasojević učinio težu povredu dužnosti svojom primitivnom izjavom, pokazao da je nedostojan funkcije koju obavlja

Jučerašnja izjava Predraga Spasojevića, načelnika Istražnog zatvora u Spužu, izrečena na televiziji A1 plus – u vlasništvu osobe kojoj je iz razloga bezbjednosti države zabranjen ulazak u Crnu Goru – osim što je zabrinjavajuća sa društvenog, političkog i građanskog aspekta, zahtijeva i odgovarajuću pravnu reakciju.

Gospodin Spasojević je imenovani državni službenik, a ne rijaliti zvijezda. Poslodavac Predraga Spasojevića je država Crna Gora. Imajući u vidu tu činjenicu, a polazeći od ustavne podjele vlasti, nedvosmisleno dolazimo do zaključka da je Predrag Spasojević uličarskim nastupom i izgovaranjem gnusnih riječi upućenih Predsjedniku države, uvrijedio i samu državu. Na takav način, ponašanjem na nivou nekog primitivnog rijaliti programa, Spasojević je nanio štetu sebi, ali i instituciji u kojoj je zaposlen. On je bio u obavezi da svoju dužnost starješine jedne državne institucije vrši u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima. Svojim krajnje neumjesnim ponašanjem Spasojević je učinio disciplinski prestup koji bi u krajnjem mogao da dovede do prestanka radnog odnosa.

Pravni osnov za ovakve naše tvrdnje svakako se nalazi u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Cijenimo da je Spasojević, zloupotrijebljavajući svoj službeni položaj i dajući određene komentare bez ikakvog utemeljenja, a ponašajući se kao da je Istražni zatvor njegova prćija, iz razloga njemu poznatih, doveo sebe u situaciju da je nedostojan funkcije koju objavlja jer je, između ostalog, učinio težu povredu dužnosti.

Ne ulazeći u prave razloge za takvu Spasojevićevu izjavu, u kojima svakako ima i želje za političkom promocijom, smatramo da se protiv njega mora pokrenuti disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti i istovremeno privremeno ograničiti vršenje dužnosti načelnika Istražnog zatvora. Više je nego očigledno da njegovo prisustvo na radu šteti interesu državnog organa u kojem je zaposlen. O činjenici na koji način šteti ne treba trošiti riječi, imajući u vidi ustavno pravni položaj i nadležnosti institucije Predsjednika države, kao i Ustavom zajamčenu nepovrjedivost ličnog, profesionalnog, psihičkog i tjelesnog integriteta svakog građanina, a sa druge strane nadležnost i opis poslova načelnika Istražnog zatvora kao rukovodećeg lica u toj instituciji, čije ponašanje i ophođenje prema poslu mora biti reper svim ostalim zaposlenima u tom državnom organu.

U vezi sa ovim skandalom očekujemo reakciju od strane poslodavca gospodina Spasojevića, jer u suprotnom bi se dalo zaključiti da se njegov poslodavac saglašava sa izjavama imenovanog i da dijeli njegov stav o državi i instituciji Predsjednika države.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član