Šćepanović: Izmjenom Zakona o tužilaštvu, nova većina radi protiv članstva Crne Gore u EU

Članstvo u Evropskoj uniji je za Crnu Goru društveni i civilizacijski prioritet. Kičma pregovora su poglavlja 23 i 24 koja smo prva otvorili i u skladu sa metodom pregovaranja, biće zadnja koja se zatvaraju. Dakle, najduže trajuća, a time najvažnija za demokratizaciju crnogorskog društva.

Da bi započeli pregovore i otvorili najvažnija pregovaračka poglavlja, Evropska komisija je tražila, a crnogorski parlament usvojio zakone o tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu. Oni predstavljaju evropski standard u oblasti pravosuđa. Nova većina u Skupštini, svojim prijedlozima izmjena ovih zakona, bez društvenog konsenzusa, komunikacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom, nadležnim i strukovnim institucijama u Crnoj Gori, direktno radi protiv evropskih standarda i članstva Crne Gore u EU. Nije to utisak samo crnogorskog društva i opozicije u Parlamentu, već i zvaničnika Evropske komisije.

Može se reći da Crna Gora u prethodnom periodu nije na najbolji mogući način ispunjavala obaveze iz evropske agende za napredak u oblasti pravosuđa, međutim, ovakvim potezom nove većine, Crna Gora direktno atakuje na tzv. acquis communautaire – pravnu tekovinu EU. Ne postoji važniji evropski standard za članstvo od ovoga, stoga sa žaljenjem konstatujemo da će Evropska komisija, ukoliko se anti-evropsko ponašanje vlasti u ovoj oblasti nastavi, aktivirati klauzulu balansa, kao odgovor na degradiranje pravosuđa po uzoru na “istočne” adrese, kojima se ubrzano približavamo.

Marta Šćepanović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član