Nikolić učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i zemalja kandidata

U svom obraćanju učesnicima Konferencije Nikolić je istakao kako dolazi iz Crne Gore, države koja je, prema riječima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila na liniji vatre između Zapada i Moskve zbog svoje želje da postane članica NATO.

,,Crna Gora je, iako izložena ogromnom ruskom pritisku, odlučno branila svoju, i  evroatlantsku orijentaciju Zapadnog Balkana”, istakao je Nikolić.

On je dodao kako je uvjeren da su poslije vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i njegovi sunarodnici iz Crne Gore koji su sa rezervom gledali na učlanjenje Crne Gore u NATO, shvatili šta za državu znači to što je postala dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

,,Danas smo ohrabreni odlučnošću NATO-a da brani svaki pedalj teritorije saveznica”, rekao je Nikolić.

,,Drage kolege, svjedočimo najvećem izazovu po očuvanje evroatlantskih vrijednosti od završetka Hladnog rata, i moramo odgovoriti ujedinjeno i odlučno, i NATO i EU, jer svi znamo šta se može dogoditi kada agresori prođu nekažnjeno”, istakao je Nikolić.

“Ne zaboravite da ruski predsjednik ima saveznike u regionu Zapadnog Balkana, preciznije u Beogradu i Banjaluci, i postavlja se pitanje da li se njegove agresorske ambicije završavaju u Ukrajini, ili će nakon što stavi Ukrajinu pod kontrolu, pokrenuti nove konflikte na Balkanu“, naglasio je Nikolić.

On je zaključio da je ekstremno važno, da EU zajedno sa NATO-om, ozbiljno shvati prijetnje po stabilnost Zapadnog Balkana, i da ubrza integracije zemalja kandidata sa jasnim uslovima i rokovima. U suprotnom, posljedice mogu biti razorne.

Andrija Nikolić, član Predsjedništva DPS i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član