DPS Herceg Novi: Politika iznad interesa Herceg Novog

U želji da se obnovi Botanička bašta u krugu Zavičajnog muzeja „Mirko Komnenović“ koja je nestala nakon zemljotresa 1979. godine a cijeneći da je u izbornom programu DPS Herceg Novi to naznačeno kao jedan od ciljeva, 27.06.2022. godine ponudili smo Javnoj ustanovi „Gradski Muzej Mirko Komnenović i galerija JB Benković“ Herceg Novi, projekat obnove uz, normalno, traženje njihove saglasnosti.

U pripremi za realizaciju obnove Botaničke bašte ostvarili smo saradnju sa renomiranom firmom iz Herceg Novog koja je kvalifikovana za bavljenje hortikulturom, upoznali se do detalja sa Botaničkom baštom koja je opisana u knjizi „Flora i vegetacija Hercegnovskog područja“ autora Dušana Popovića i Anta Sterniše, te stvorili uslove da u početnoj fazi obnovimo preko 90% biljnih vrsta koje su činile botaničku baštu. Nijesmo očekivali problem u realizaciji ove namjere.

Na zahtjev za saglasnost od strane Savjeta ove javne ustanove čekali smo skoro dva mjeseca da bi u toku avgusta dobili dopis sa dodatnim upitima a između ostalog i sa pitanjem ko će da se stara o Botaničkoj bašti. Na traženi upit smo dostavili odgovore a staranje o Botaničkoj bašti nakon obnove smatrali smo da treba da bude u nadležnosti te ustanove kao što je i bilo do1979. godine.

Kako nakon našeg odgovora nije uslijedila nikakva reakcija, odbornici DPS-a u Skupštini opštine su se na IX redovnoj sjednici kritički osvrnuli na ovo pitanje ukazujući još jednom na naše iskrene namjere.

Kako ni do danas nema stava navedene Javne ustanove možemo zaključiti da se, suprotno javno iskazanim stavovima o potrebi zajedničkog rješavanja pitanja za grad, ne želi ništa što se nudi od strane nekog ko nije u vlasti a u ovom slučaju od DPS-a.

Sa žaljenjem moramo konstatovati da je jedna dobra namjera, zaokruženi projekat i mogućnost obnove botaničke bašte doživio neuspjeh.
Shvatamo poruku da se ništa, bez obzira na sadržaj, ne želi prihvatiti kada dolazi od opozicije.

Ostaje da se nadamo da će se na neki drugi način obnoviti botanička bašta a DPS Herceg Novi neće prestati da nudi i druga rješenja za koja smatra da ih može realizovati u interesu Herceg Novog i njegovih građana.

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član