Anđušić: Vlada gasi pekarsku industriju, a građane ostavlja bez hljeba

Trenutno stanje u pekarskoj industriji je došlo do praga pucanja i ukoliko Vlada uskoro ne bude preduzela konkretne mjere, sadašnja neodrživa situacija dovešće do teških posljedica za ovu granu privrede, ali i sve građane Crne Gore.

Od dolaska ove vlasti cijene svih ulaznih sirovina u pekarskoj proizvodnji su u kontinuitetu rasli, da bi danas dostigle vrtoglave visine. Naime, od septembra prošle godine cijena brašna od 250 eura po toni dosegla je rekordnih 400 eura po toni. U istom periodu cijena kvasca i aditiva je skočila za 50%, ulja 70% sa dodatnom tendencijom rasta kojoj se ne nazire kraj.

Ako se uzme u obzir da je cijena energenata u stalnom porastu i da je samo u ovoj godini čak 14 puta došlo do promjene cijene goriva na više, dolazimo do činjenice da je aktuelna vlast pekarski sektor dovela u tešku poziciju, te ugrozila njihovu egzistenciju i dalji opstanak.

Zbog navedenog abnormalnog rasta inputa u procesu proizvodnje, neminovno da su predstavnici pekarske industrije prinuđeni korigovati cijenu, što je direktna posljedica stanja do kojeg je dovela aktuelna Vlada.

Svakako da ako dođe do uvećanja cijene hljeba, to će biti direktan udar na budžet građana. Ukoliko pak do toga ne dođe, neminovno je da bi se došlo do situacije koja vodi ka tome da jedna grana privrede bude pred gašenjem.

Vlada i resorna ministarstva poljoprivrede i ekonomskog razvoja nijesu prepoznali navedene probleme, pa su tako svojim (ne)postupanje i proizvodnju „svete hrane“ doveli u pitanje.

Mihailo Anđušić, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član