Alijansa žena DPS: Formiran Opštinski odbor Alijanse žena u Rožajama, kultura ravnopravnosti se mora afirmisati u svakodnevnoj svijesti građana

Opštinskom izbornom konferencijom Alijanse žena DPS u Rožajama, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije koji je započet još na vanrednom 9. Kongresu. Novi sastav Opštinskog odbora AŽ u ovoj opštini broji 55 članica.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio predsjednik Opštinskog odbora DPS Rožaje Mehmed Husović koji je poručio da je Alijansa žena organizacija na kojoj se Demokratska partija socijalista čvrsto oslanja.

“Naša partija posebnu pažnju usmjerava u pravcu stvaranja uslova u društvu u kojima će žene shodno svojoj dokazano intelektualnoj snazi zauzimati mjesta u društvu koja im s pravom pripadaju”, saopštio je Husović.

Usljed nemogućnosti da prisustvuje konferenciji, prisutnima se, putem poruke koju su pročitali, obratila i bivša predsjednica Ženske alijanse DPS Rožaje, Zehra Demić. Ona je istakla da vjeruje da žena ima mnoge uloge u životu, pored one da bude stub porodice. Kako kaže, žena mora biti i stub politike i države.

“Naše crnogorsko društvo, u ovom vremenu pravi evropski iskorak pokazujući važnost žene i želi da se prema pitanju rodne ravnopravnosti odnosi sa više senzibiliteta”, zaključila je Demić u poruci.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla objasnila je da je neophodno njegovati kulturu ravnopravnog uvažavanja žena i muškaraca. Navela je da se takva kultura mora afirmisati u svakodnevnoj svijesti, jer se jedino na taj način može uspješno raditi na održivom razvoju kojem, kao društvo, stremimo.

“Pristup odozdo prema gore Alijanse prije svega podrazumijeva uključivanje žena iz svih regija Crne Gore u oblikovanju društvenih normi na osnovu kojih će se žene tretirati ravnopravno u odnosu na muškarce”, rekla je Llolla.

Svojim govorom na konferenciji upriličila je i predstavnica Bošnjačke stranke Hajra Kalač koja je ukazala na to da uključivanje žena u sve sfere dovodi do drugačijih pristupa, ideja te kvalitetnijih rješavanja problema.

“Preduslov demokratije nije samo zakonska kvota već istinska integracija žena u politiku, izvršnu i zakonodavnu vlast, te povećanje povjerenja u sposobnosti žena i njihovu mirnodopsku retoriku”, poručila je ona.

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Rakočević istakao je da će DPS aktivno promovisati princip jednakih šansi unutar svojih struktura i na svim nivoima.

“Pristup rada Alijanse žena nagovještava da pored većeg učešća žena u politici, mora doći i do promjene svijesti o doprinosu žena razvoju i emancipaciji savremenog crnogorskog društva”, naglasio je Rakočević.

Nakon završenog uvodnog dijela konferencije održana je i konstitutivna sjednica na kojoj je za predsjednicu AŽ jednoglasno izabrana Seniha Tahirović. Rođena je u Rožajama gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a Fakultet za engleski jezik i književnost na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru. Već 16 godina radi kao profesorica engleskog jezika u Osnovnoj škola “Mustafa Pećanin”. Politikom se aktivno bavi od 2014. godine, a bila je i kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Crne Gore na parlamentarnim izborima 2016. godine. Odbornica je u Skupštini opštine Rožaje od 2018. godine.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Nemša Omerhodžić, članica Predsjedništva AŽ i poslanica u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović, kao i član Izvršnog odbora DPS-a Mihailo Anđušić.

Alijansa žena DPS Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član