​Živković: Vulin nedostojan tradicije časne srpske vojske

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin postaje regionalni politički fenomen u svakom smislu. Sem toga što se volšebno našao na mjestu prvog čovjeka srpske vojske i uniforme, bez dana odsluženog vojnog roka, uspio je za samo tri sata da izvrijeđa predsjednika Republike Sjeverne Makedonije i Crnu Goru nazove „izvorom nestabilnosti u regionu“. 

To što Vulin pristaje na sve, pa i da izigrava političkog komedijaša tokom predizborne kampanje u Srbiji, inače i nije neka novost, ni za Crnu Goru ni za region.  Ne čudi ni činjenica da Vulin, kao najviši predstavnik vlasti Republike Srbije, uporno pokušava da se umiješa u unutrašnje stvari svake susjedne države pojedinačno. Novost je samo to da čovjek sa najviše afera u Vladi Republike Srbije više i ne krije svoju bahatost u odnosu prema susjednim državama.

Vulin odlično zna da je pozicija Crne Gore u regionu nepoljuljana i priznata već decenijama – faktor je stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa sa svima u okruženju, bez pretenzija da se miješa u unutrašnje poslove bilo koje države, da ih omalovažava, prijeti, vrijeđa i negira. Obostrano uvažavanje i saradnja sa svim susjednim državama su dokazani nebrojeno puta, pa čak i sa Srbijom, uprkos Vulinu i sličnim „vulinima“. A kada je riječ o „pomoći Srbije u demokratizaciji Crne Gore“, najljubaznije ga molimo da ne pomaže nikome ništa, jer je ovaj isti region nekoliko puta, nažalost, imao priliku da se uvjeri kako ta „pomoć“ izgleda.

Za očekivati je da ovaj srpski ministar, do 21. juna, dana izbora u Srbiji, značajno pojača svoje retoričke pokušaje agresije na region, na istovjetan način kako je to danas učinio sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom. Zato je za region najvažnije da se ne upušta u njegove otužne  rabote i ne gazi kroz glib iz kojeg viri nekadašnji JUL-ovac Mirjane Marković, nedostojan tradicije časne srpske vojske. To što on mora da se bori za svoju buduću poziciju u vlasti, i čini to bez mjere i skrupula, ne obavezuje nikoga iz regiona da mu u tome pomaže dajući mu na značaju.

Danijel Živković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član