Sekulić: Najglasniji su oni koji imaju najmanju podršku građana

Izjava Predraga Sekulića, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore povodom održanih protesta

Od početaka parlamentarne demokratije uveden je sistem da jedan čovjek ima jedan glas, i naravno od tog vremena većina odlučuje o najvažnijim pitanjima u jednoj državi. Dozvolite samo da podsjetim da građanski protesti jesu nešto što je  demokratska tekovina,  ali ne smijemo zaboraviti da se u parlamentarnim demokratijama kao što je crnogorska,  vlast dobija ili gubi na izborima,  a ne na ulici.

Takođe,  treba podsjetiti da je prošle parlamentarne izbore pripremila Vlada izbornog povjerenja,  u kojoj su bili predstavnici opozicije.  Izborne zakone smo  mijenjali zajedno sa kolegama iz opozicije, i usvojili sve one predloge koji su negde imali smisla. Po prvi put smo imali i uvođenje elektronske identifikacije. Nažalost, u Crnoj Gori su najglasniji oni koji imaju najmanju podršku građana. To smo vidjeli i sada  na lokalnim izborima u opštini Tuzi. Građanski pokret URA nije uspio čak ni da preda listu, Demokrate su tu  negdje oko cenzusa a čini mi se da su oni negdje najglasniji uoči građanskih protesta kao i u čitavoj buci koja se stvara tim povodom.

I naravno još jedno podsjećanje, kad smo kod demokratije,  na izborima u Tuzima koalicija koja je na državnom nivou osvojila više od 90 %  glasova , i činimi se da to najbolje govori o snazi vladajuće koalicije, čini mi se da dovoljno govori i o opoziciji. 

I ne manje značajno pitanje jeste,  protiv čega su to ljudi koji učestvuju u građanskim protestima. Da li su protiv koncepta države? Da li su protiv evropskih integracija, da li su protiv ulaska CG u NATO? Čini mi se da su ovo sve zajedno  pitanja na koja svi zajedno moramo da damo odgovor. Ako su ti odgovori negativni, odnosno  ako se zalažu i za evropske vrijednosti,  i za   CG u NATO, ako se zalažu za građanski koncept  države Crne Gore, onda samo da ih podsjetim da su među njima najače kolege iz Demoktatskog fronta. Negdje moramo da se podsjetimo i na ono što je politički program Demokratskog fronta, koji je  poznat svim građanima CG.

Dekle,  građanski protesti jesu demokratska tekovina bez ikakve dileme ali sa druge strane moramo da znamo da se vlast dobija i gubi na parlamentarnim izborima.

Služba za informisanje DPS-a Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član