Pribilović: Rasprava povodom Godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta ogolila istinu o neustavnoj parlamentarnoj većini, koja čini sve da nas zauvijek skrene sa evropskog puta

Današnja rasprava na sjednici Skupštine Crne Gore, na kojoj su se povodom Godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2021. godinu poslanici bavili zamjenom teza o navodnom kriminalu bivše vlasti potvrdila je još jednom da neustavna parlamentarna većina nema hrabrosti da prizna stvarno – da je za dvije godine od parlamentarnih izbora 30.08. zahvaljujući njima Crna Gora doživjela najveće nazadovanje u prethodnih par decenija.

Zaglušujućom bukom, propalim i stotinu puta izrečenim floskulama, pokušavaju spriječiti građane Crne Gore da čuju poruke iz Brisela u kojima se konstatuje jasna zabrinutost zbog trenutne ustavne krize do koje je dovela Vlada u tehničkom mandatu koja je zemlju dodatno podijelila. Takođe, nastoje zanemariti poruke u kojima Brisel govori da se Crna Gora jače angažuje na vladavini prava, na ispunjavanju završnih mjerila kako bi se konačno zatvorila neka poglavlja, te da pravosudni organi, uključujući i Ustavni sud, rade u nekompletnom sastavu zbog nemogućnosti Skupštine da bira nove članove, čime se narušava njihovo pravilno funkcionisanje.

Treba skrenuti pažnju građana sa činjenice da je skupštinska većina formirana nakon izbora 2020. godine isključivo kriva za ovakve ocjene Evropske unije o stanju u Crnoj Gori.

Ne treba zaboraviti da su upravo ti poslanici izmijenili sistemski zakon kako bi penzionisali jednog čovjeka tadašnjeg specijalnog državnog tužioca, a za posljedicu je taj zakon imao da je samo u sudstvu prestala funkcija za 23 sudije, između ostalog i za šest sudija Vrhovnog suda. Ključna i najproblematičnija posljedica jeste da je danas i Ustavni sud u blokadi, upravo zbog tog zakona i prijevremenog penzionisanja pojedinih sudija.

Treba prikriti od građana da je neustavna većina izmjene Zakona o sudskom savjetu i sudijama pokušala da donese bez mišljenja Venecijanske komisije, ali ih je Evropska komisija u tome za sada spriječila uslovljavajući svoje mišljenje prethodnim mišljenjem Venecijanske komisije. Imajući u vidu dosadašnje postupanje vlasti i njihove odluke, za očekivati je da će i ovaj zakon donijeti, kao i Zakon o državnom tužilaštvu, i pored negativnog mišljenja Venecijanske komisije, jer je ono u skladu sa njihovim ličnim i partijskim interesima, koji interesi su za njih bitniji od interesa Crne Gore da napreduje na putu ka EU.

Crna Gora, dakle, ima posla sa neustavnom većinom koja čini sve da nas zauvijek skrene sa evropskog puta. Ipak, građani su svjesniji toga iz dana u dan i poručujemo im da koliko god mijenjali teze neće moći da pobjegnu od suda građana koji ih čeka na skorim vanrednim parlamentarnim izborima.

Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član