Nikolić u sjedištu UN: Politička polarizacija u Parlamentu, ključna smetnja za dalji napredak ka EU

Politička polarizacija u parlamentima država Zapadnog Balkana predstavlja ključnu prepreku za dalji demokratski razvoj regiona i njegov napredak ka EU, saopštio je član Predsjedništva DPS-a i poslanik Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić na Savjetu Socijalističke internacionale koji se održava u Ženevi u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Nikolić je pred delegatima i predstavnicima političkih partija socijalističkog predznaka iz cijelog svijeta, govorio na temu jačanja demokratije i zaštite ljudskih prava, sa osvrtom na podjele u crnogorskom društvu. Kako je rekao, podjele je moguće suzbijati isključivo okupljanjem političkih subjekata na platformi evropskih vrijednosti, uz napomenu da će Demokratska partija socijalista kao najjača politička snaga u zemlji, insistirati da to bude ključna inspiracija prilikom formiranja svake buduće vlasti.

Govoreći o tome kako se svijet danas suočava sa nasilnim pokušajem revizije globalnog poretka, te kako je to natjeralo zemlje poput Švedske i Finske da napuste koncept neutralnosti i zatraže prijem u NATO, Nikolić je prisutne podsjetio na pritiske sa kojima se suočavala Crna Gora uoči prijema u Sjevernoatlansku alijansu.

“Dolazim iz Crne Gore, države koja je, prema riječima američkog državnog sekretara Džona Kerija, 2016. godine bila na liniji vatre izmeđ Zapada i Moskve zbog svoje želje da postane članica NATO. Crna Gora je, iako izložena ogromnom ruskom pritisku, odlučno branila svoju, i  evroatlansku orjentaciju Zapadnog Balkana. Demokratska partija socijalista koju predstavljam, dala je presudan doprinos tom ostvarenju”, rekao je Nikolić.

Poručio je da je Crna Gora godinama sve svoje poteze u državnoj politici povlačila s jasnom pripadnošću sistemu vrijednosti, u kojem je pravo svakog naroda da bira svoju budućnost, kamen temeljac tog vrjednosnog poretka. 

“To pravo smo tražili, i osvojili za sebe, kada smo obnovili našu državnu nezavisnost 2006. i kada smo postali članica NATO 2017. Zato je logično da to pravo podrazumijevamo i za sve druge nezavisne države. I zato se posebno protivimo svakoj agresiji, kojom neko želi da uskrati to pravo Ukrajincima, argumentom sile, ubijanja i rušenja”, zaključio je Nikolić.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član