Mitrović: Zablude koje se plaćaju godinama

Lalić je svojevremeno pisao da je, “umjerenost kukavičluk koji se javlja unaprijed”, a da “kad se pređe neka granica u padanju, poslije više nema uspravljanja, svijet ostane za vazda nakrivljen”.

Nevjerovatna je “današnja” ćutnja intelektualne i, očigledno, političko-interesne elite (mislim na one koji se prepoznaju) u Crnoj Gori na razaranje njenoga građanskog i evropskog bića.

Nevjerovatno je, da u najtežim danima novije crnogorske istorije, Crnu Goru ne brane oni (čast izuzecima) kojima je Crna Gora dala sve.

Ta Lalićeva “umjerenost”, kojom se žele dodvoriti novim vlastodršcima, ne bi li sačuvali stečeno, svakodnevno nas upućuje, opet na onu Lalićevu, “zašto smo mi spašavali dućane, trgovce i ćifte varoške od seljaka. Čudio sam se šta je to naspjelo našima da čuvaju jedinstvo sa trgovcima i advokatima kad su trgovci sve hulja do hulje, odozgo do dolje. Koliko je meni poznato, trgovci baš ništa ničije nijesu poštovali, samo su strpljivo pretakali groš po groš iz tuđih džepova u svoje”.

Nikad vjerodostojnije potvrde ovim tezama, od današnje Crne Gore. Od ovovremenog, crnogorskoga, “post-modernističkog” pristupa, u kom “umjereni trgovci” (misli se na trgovce Crnom Gorom) ćute, a moralne lekcije, kao podsticaj padanju države, drže najnemoralniji ljudi u Crnoj Gori.

Tako u današnjoj Crnoj Gori tri prsta najviše uzdižu oni koji su se najviše okoristili u njoj.

Za “stanove” vam moralne lekcije drže oni koji su svoja stambena pitanja riješili na način koji sada kritikuju.

Krivične prijave podnose oni, koji su odrastali u istim takvim stanovima.

Dječijim dodacima se hvale oni, u čijem budžetima (2021, 2022. i 2023) za tri godine piše 1,5 milijardi minusa.

Stanjem u zemlji se hvale oni koji su nam obećali da će njihova politika odgovorno provoditi sve međunarodne obaveze, a danas se nalazimo pred IZOLACIJOM.

No, bez obzira na ove “umjerene” i ove moraliste, bez obzira na sve… Ima nas i biće nas koji smo tu zbog Crne Gore, zbog njene građanske i evropske budućnosti.

Ima nas koji smo tu, ne zbog bilo koga ili bilo čega, što su nam “umjereni” nerijetko znali pripisati, kako bi oni ostali “umjereni”.

Ima nas mnogo, kako se ne bi prešla granica u padanju, poslije koje nema uspravljanja!

Ima nas!

Ivan Mitrović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član