Laličić: Skandalozna izjava ministra Kovača, otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač povodom odluke Upravnog suda, kojim se usvaja tužba Svetlane Vujanović a koja je donijeta nakon presude Vrhovnog suda, zaprijetio je nosiocima pravosudnih funkcija da treba da se preispita njihova odgovornost.

Odlazeći ministar je dakle otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija. I tako umjesto da se preispita odgovornost članova Sudskog savjeta, zbog nezakonite odluke na štetu vrsnih sutkinja crnogorskih sudova koja će imati dodatne troškove po Budzet Crne Gore, ministar prijeti i poručuje “Samo neka se neko od sudija usudi da u postupcima pokrenutim po tužbama sudija/tkinja kojima je nezakonito oduzeto pravo na vršenje sudijske funkcije donese sličnu presudu kao u slučaju gospođe Svetlane Vujanović”. Pritom, naveo je da je odluka Upravnog suda skandalozna.

Odlazeći ministre, nije skandalozna odluka već je upravo onakva kakva jedino može i biti, imajući u vidu odredbe člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se samo utvrđuje pravo osiguranika ali ne i obaveza korišćenja istog. Stoga se s pravom u presudi konstatuje da nije postojao nužan uslov, a to je iskazivanje volje tužilje da želi da koristi to svoje pravo kao i da je takvom odlukom grubo diskriminisana.

Nažalost imali smo prilike da u proteklom dvogodišnjem periodu, od kada je naš pravni prostor kontaminiran velikim brojem neustavnih zakona, čujemo razna tumačenja Ustava i zakona. Često su ona bila ciljana, bolje reći, zlonamjerna i usmjerena prema određenim nosiocima važnih funkcija, a ponekad i iz neznanja.

Kada takva tumačenja dolaze od mlađanih kolega kojima je poslanička ili neka druga funkcija prvo radno angažovanje – neznanje može biti opravdanje. No, ne mogu se neznanjem opravdati takva tumačenja kada ona dolaze od ministra pravde.

Ali još više skandalozno i nezapamćeno je da ministar pravde u tehničkom mandatu uputi ovakvu poruku nosiocima pravosudnih funkcija. Ovo je nedozvoljeni, nezapamćeni i otvoreni pritisak na njih.

No, napad je najbolja odbrana. Treba sa sebe skrenuti pažnju i pokušati sprati ljagu zbog skandaloznog prisustva na svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međutim, teško da će ovakvim izjavama ministar Kovač uspjeti u tome.

Jovanka Laličić, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član