Kontrola epidemije još uvijek daleko od evropskih i svjetskih standarda

U nedostatku rezultata i nemogućnosti da ispune zacrtane ciljeve ministri iz Vlade Zdravka Krivokapića pribjegnu manipulaciji podacima. Premijer Zdravko Krivokapić je samouvjereno najavljivao “da će do sredine juna biti vakcinisano oko 35 odsto građana Crne Gore” kako bi se omogućila turistička sezona. I pored najava da će se dnevno vakcinisati između 5.000 i 7.000 građana već sedmicama broj vakcinisanih na dnevnom nivou iznosi samo nekoliko stotina pa su u Ministarstvu zdravlja uvidjeli da ne mogu dostići cilj koji je zacrtao premijer.

Do sada je kompletno vakcinisano manje od 22% građana što je znatno manje od EU prosjeka koji iznosi preko 30%. Kako bi saopšteni podaci bili što veći i ulivali lažno samopouzdanje, ministarka zdravlja pribjegava saopštavanju podataka koji se odnose samo na punoljetne građane iako se u svim statističkim analizama u svijetu podaci odnose na ukupno stanovništvo. Druga još opasnija manipulacija je pokušaj ministarke zdravlja i njenih saradnika da nas ubijede kako se kolektivni imunitet stiče sa 30% vakcinisanih.

Antoni Fauči, glavni američki epidemiolog, smatra da će biti potrebno da se vakciniše 70-85% stanovništva kako bi se moglo govoriti o kolektivnom imunitetu. Ako se vakcinacija u Crnoj Gori nastavi ovim tempom biće potrebno još 14 mjeseci za vakcinaciju 75% stanovništva, procjene su koje su objavljene na sajtu bloomberg.com koji prati imunizaciju u čitavom svijetu. Očito je da vakcinacija ne teče ni približno onom dinamikom kako bi nadležni željeli iako to uporno kriju od građana.

Loše i neodgovorno vođenje procesa vakcinacije možda najbolje odslikava primjer sa ruskom “Sputnjik V” vakcinom. Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja, dočekala je 7. marta drugi kontigent od 5000 ruskih vakcina Sputnjik V rekavši da je Vlada kupila ukupno 50.000 ovih vakcina. Prošla su skoro 4 mjeseca ali ostatak od 40.000 vakcina još nije stigao u Crnu Goru. Osim preostalih 40.000 doza, Sergej Boljević je krajem marta najavio da će za dva mjeseca u Crnu Goru stići još 200.000 Sputnjik V vakcina. Član pregovaračkog tima za nabavku te vakcine Sergej Boljević je 23. aprila 2021. godine izjavio da bi nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine trebalo da stigne u Crnu Goru iz Rusije do kraja aprila.

Međutim, one nijesu stigle, a kako je Boljević naknadno rekao problem kašnjenja je tehničke prirode, vjerovatno zbog proizvodnje. Vakcine nijesu stizale ali jesu obećanja. Sergej Boljević je 22. maja 2021. uvjeravao javnost da je dogovoreno da se Crnoj Gori u prvoj polovini juna isporuči naredni kontingent “Sputnjik V” vakcina. Kraj juna je vrlo blizu, a ruskih vakcina nema i pored brojnih obećanja ministarke zdravlje i Sergeja Boljevića. Ostaje nejasno šta se dešava i zašto ministarka nema pouzdane informacije.

Prema dostupnim podacima uplaćeno je 50.000 vakcina po 19.9 dolara pa javnost očekuje pojašnjenje o utrošenim sredstvima. Jedan broj građana je svakako želio da se vakciniše Sputnjik V vakcinom pa je i njihov izostanak svakako doprinio krahu masovne vakcinacije.

Podsjetimo da ministarka zdravlja nikada nije javno demantovala ili komentarisala neodmjerenu i tendencioznu izjavu Sergeja Boljevića od 3.4.2021. da je “ruska vakcina najbezbjednija”. Puno obećanja, a rezultati na terenu vrlo loši. Kraj epidemije je daleko pa pozivamo nadležne da blagovremeno preduzimaju sve neophodne mjere kako bi proces vakcinacije bio uspješan i kako bi dostigli kolektivni imunitet u što skorije vrijeme kako bi i posljedice od širenja delta soja bile što manje. Ovo je posebno važno jer je iz izjava zvaničnika više nego jasno da nespremno dočekujemo novi delta soj virusa. Isto kao što smo u februaru bili nepripremljeni za “britanski” soj. Ili je možda vrijeme da “zovemo Sergeja”?

DPS komisija za unaprijeđenje zdravstvenog sistema

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član