​Konferencija Konrad Adenauer fondacije na temu “Izazov evropskih integracija iz perspektive Crne Gore i EU”

Konferencija u organizaciji Konrad Adenauer fondacije, na temu “Izazov evropskih integracija iz perspektive Crne Gore i EU”, namijenjena njenim stipendistima iz Crne Gore i Srbije, obilježila je rasprava na temu evropske perspektive država Zapadnog Balkana.

Studentima su se, u okviru panela posvećenom izazovima procesa evropskih integracija obratili član OEI Nikola Rakočević i Nj.E. Robert Veber, ambasador Republike Njemačke u Crnoj Gori.

Poslanik Rakočević osvrnuo se na preporuke sa poslednjeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog u julu i tom prilikom istakao kontinuiran rad izvrsne i parlamentarne strukture vlasti na reformama i ispunjavanju mjerila za bolju dinamiku pregovaračkog procesa sa EU. Uvjeren u princip regate, te mjerenje spremnosti za članstvo u EU na osnovu pojedinačnih zasluga država ZB, Rakočević je naglasio da je Crna Gora pokazala da njena proevropska politika nije samo deklarativna, već se zasniva na postignutim rezultatima na polju demokratizacije društva, reformi i ekonomskog rasta.

NJ.E. Robert Veber podsjetio je na dostignuća evropskih država od stvaranja EU, u pogledu izgradnje mira, saradnje, ali i pozicioniranja Unije kao globalnog igrača u međunarodnim odnosima, spremnog da djeluje efikasno i prilagodi se novonastalim izazovima, izazvanim migracijom, ekonomskom krizom, te potrebom za unutrašnjom konsolidacijom same Unije.

U konstruktivnoj i inspirativnoj raspravi koja je uslijedila, studenti su bili zainteresovani za ključne izazove u otvaranju i zatvaranju poglavlja 27- Zaštita životne sredine,  aktivnostima Skupštine u reformi izbornog zakonodavstva, otvorenim bilateralnim pitanjima u regionu i uloge Unije kao posrednika, te šta za samu Uniju znaci ulazak država ZB.

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član