Komisija za zdravstvo DPS: Ministarka obmanjivala javnost tvrdnjom da je Vlada kupila ruske vakcine

Dobili smo potvrdu, za sada indirektnu, ali ipak potvrdu – Vlada Zdravka Krivokapića pada. A potvrda je neočekivano stigla od Sergeja Boljevića, člana pregovaračkog tima za nabavku Sputnjik vakcine. Saznali smo da Rusija potražuje od Crne Gore 500.000 dolara za Sputnjik vakcinu.

Gospodin Boljević shvata da vrijeme neumitno curi i da ova Vlada neće stići da izimiri preuzete obaveze pa sada započinje i medijski pritisak na Vladu premijera Krivokapića. Prema onome što izjavljuje gospodin Boljević, Ministarstvo zdravlja i Vlada nijesu platili nijednu od 50.000 doza vakcina. Ovo je i nepobitni dokaz da ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nije govorila istinu 7. marta ove godine kada je izjavila da je “Vlada kupila ukupno 50.000 ovih vakcina”.

Gospodinu Boljeviću poručujemo da ga DPS nikada nije optuživao da su vakcine plaćene, već smo samo citirali resornu ministarku koja bi trebalo najbolje da zna šta je kupljeno pa samim tim i plaćeno. To što ona ne zna, na žalost je problem mnogih i u Crnoj Gori ali i šire.

Po kazivanju gospodina Boljevića, “Rusija je na neki način prevarena”. Nije za to kriv DPS već oni sa kojima se dogovarao gospodin Boljević ne znajući da njihove istine važe dok ne smrkne.

Biće zanimljivo da se u nezavisnoj istrazi jednog dana sazna ko je obećavao kupovinu 50.000 doza i u čije ime, kako su sklapani ugovori, kako su plaćani računi, da li su vakcine donirane ili plaćane. Međutim, posebno će biti važno da se ispita ko je donio odluku da se ne ispoštuju preporuke Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) i odlučio da se nabave vakcine koje nijesu preporučene niti od strane Evropske agencije za ljekove niti od SZO.

Puno je otvorenih pitanja koja prate nabavku Sputnjik vakcina što je i potvrdila izjava gospodina Boljevića. Istraga je neumitna i odgovornost mora biti utvrđena. Međutim, gospodin Boljević mora da zna da će buduća Vlada garantovati da će Crna Gora izmiriti sve preuzete međunarodne obaveze pa čak i one koje je nametnula najgora Vlada koju je Crna Gora imala u svojoj istoriji. Računi će biti plaćeni a donosioci odluka će odgovarati ma koliko im to daleko izgledalo u ovom momentu.

Komisija za zdravstvo DPS

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član