Savjet mladih DPS: Znanje mladosti Crne Gore biće u službi napretka države

Uvažena mladosti Crne Gore,

Poučeni strašnim iskustvima prošlosti, kada se ruka fašizma nadvila nad Evropom, danas sjećanjem na žrtve nacističkog zločina nad studentima u Češkoj obilježavamo Međunarodni dan studenata.

Kako tada, tako i sada, fašizam je najveća prijetnja savremenog društva, a naročito po mladost.

Mladi u Crnoj Gori svoju perspektivu ne mogu temeljiti na vrijednostima koje stvara aktuelna državna politika. Nakaradnim pristupom sistemu utvrđenih vrijednosti, aktuelna vladajuća družina degradira antifašizam kao temeljnu vrijednost savremene Evrope.

Revizija fašizma, zavijanjem u novine na kojima su fotografije poginulih za slobodu naše domovine, matrica je djelovanja struktura koje žele da nam nacionalno pomirenje prodaju kroz pomirenje fašizma i antifašizma.

Relativizacija i teorije zavjere, prevare i ubjeđenja zasnovana na tvrdnjama “meni je pričao đed”, argumenti su kojima misle zavesti i prevariti crnogorsku mladost.

Baš kao i u vrijeme najvećih slobodarskih borbi, crnogorska omladina im svojim idejama, ponašanjem i odnosom prema društvu poručuje: no pasaran!

Mladost Crne Gore se mora oduprijeti zabludama koje fašizam uvode na mala vrata, ugrožavajući osnovna ljudska prava i prijeteći da ugroze vrijednosti građanskog i multietničkog društva.

Naša mladost mora pokazati progresivnost, čuvajući najveće vrijednosti savremenog društva. Mladost Crne Gore mora raditi na unaprijeđivanju položaja mladih u našem društvu, šaljući time poruku svim generacijama da mladi ljudi jesu i mogu biti promoteri pozitivnih društvenih promjena.

Samo politikom dostojnom savremenog evropskog društva, naša mladost može stati u red sa evropskom mladošću. To ćemo činiti kroz unaprijeđenje obrazovanja koje će nam donijeti veću konkurentnost na tržištu rada i kulture kao osnovnih činilaca savremene zbilje.

Vremena velikih izazova rađaju još veće ličnosti, a na velikim ličnostima crnogorske mladosti izazov je veliki: odbraniti društvo zasnovano na antifašizmu i multietničkoj toleranciji.

Današnja mladost je sjutrašnja budućnost, a tu mladost čine velikim dijelom studenti. Navikli na uobičajene fraze da studenti čine najvitalniji dio društva, podstaknuti trenutnim nezadovoljavajućim položajem istih, Savjet mladih DPS će svojim djelovanjem se boriti za unaprijeđenje položaja studenata.

Neka sada, ali i uvijek, antifašizam bude vrijednost koja ujedinjuje, ali i sjeća na potrebu pomirenja i njegovanja zajedništva! Neka žrtve čeških studenata ne budu uzaludne! Neka mladost Crne Gore pokaže znanje, energiju i hrabrost da donese napredak našoj domovini!

Srećan Međunarodni dan studenata!

Savjet mladih DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član