Jokić: Pobijedite partijsku sujetu i izglasajte Odluku o naknadama za novorođenu djecu, koju ste odbacili samo zato što smo je mi predložili

Usljed želje da se afirmiše porodica sa jedne strane, a da se sa druge strane utiče na porast nataliteta u opštini Berane, Odbornički klub Demokratske partije socijalista uputio je u skupštinsku proceduru Predlog odluke o utvrđivanju naknade za novorođenu djecu na području opštine. Utemeljenje i pravni osnov za jednu ovakvu odluku našli smo u Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Odluka je trebala da se nađe na dnevnom redu prethodnog skupštinskog zasijedanja.

Ovakvom odlukom definišu se uslovi, postupak i iznos naknade za novorođenu djecu na području opštine Berane, počev od 01. januara 2022. godine. Odlukom smo željeli da pokažemo brigu o svakom novorođenom djetetu u našoj opštini, njihovim roditeljima, na način što će odmah po rođenju, roditelj, usvojilac, staralac ili hranitelj ostvariti pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 100 eura.

Međutim, zbog beranske javnosti, moramo istaći ono što je zaista ostavilo negativan utisak kako na nas podnosioce prijedloga pomenute odluke, tako, sigurni smo, i na sve naše sugrađane, koji su ispratili posljednju sjednicu lokalnog parlamenta. Dakle, odbornici parlamentarne većine (SNP, DF, Demokrate), ističemo, nijesu dali podršku da se ovakva odluka nađe na dnevnom redu sjednice SO Berane, održane 29. juna 2021. godine, pa samim tim ni priliku da odbornici o njoj raspravljaju i u krajnjem se izjasne – odnosno, očekivano jednoglasno, usvoje istu.

Žalosno je što zbog ovakvog ponašanja odbornika većine (SNP, DF, Demokrate) i njihovog odnosa prema opoziciji da sve što dolazi iz naših redova nije prihvatljivo, trpe građani Berana, dok vlast nastavlja da unižava ovaj grad. Kolege odbornici iz vlasti, katastrofalno je kada vas mržnja zaslijepi do te mjere da ne uvažite ni priliku da pomognete budućnosti ovoga grada, a složićemo se, svako novorođeno dijete je naša svijetla budućnost.

Zbog vaših jeftinih političkih alibija za svoje postupanje na prošloj sjednici, da pomenuta odluka mora proći javnu raspravu, informišemo vas i naše sugrađane da smo istu odluku ponovo uputili u skupštinsku proceduru, ovog puta kao nacrt Odluke o utvrđivanju naknade za novorođenu djecu na području opštine Berane. Ovim vam dajemo još jednu šansu da se oslobodite svojih istrošenih neargumentovanih izgovora i partijskih sujeta, da pokažete minimum demokratskog kapaciteta, u koji se uporno kunete, i odgovornosti i da donesemo zajedno ovu odluku, koja je u interesu svih naših sugrađana. Mi nećemo odustati!

Branislav Jokić, odbornik DPS-a u SO Berane

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član