Izjava Andrije Nikolića nakon sastanka sa predsjednikom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom

Izjava predsjednika Odbora za međunarodne odnose i poslanika DPS-a, Andrije Nikolića nakon sastanka sa predsjednikom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom:

Na današnjem sastanku upoznao sam ambasadora Orava sa dosadašnjim učincima u okviru Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao i planom predstojećih aktivnosti. Odbor, kao što znate, nije prekidao svoj rad uprkos bojkotu opozicije, već se taj rad odvija u sklopu podgrupa za različite oblasti, gdje djeluju predstavnici vladajuće koalicije, sekretarijat Skupštine i dio nevladinog sektora. Takođe, razgovarali smo i o aktuelnom društveno političkim trenutku u Crnoj Gori , pa sam iskoristio priliku da predstavim naše vidjenje trenutne situacije.   

Ponovio sam stav da su građanski protesti tekovina razvijenih demokratija ,ali da ukoliko zemlja želi da se približi EU standardima, neophodan je dijalog političkih subjekata u parlamentu . Poznato Vam je da smo se uzdržavali da komentarišemo zahtjeve organizatora protesta i dijela opozicionih političkih partija, jer smo ostavili prostor da nam sami otkriju , da li je njihov cilj, da razgovaraju ili da nas ucjenjuju . Danas znamo da je njihov cilj da se vlastima ispostavljaju ultimatumi, a ne da se sa vlastima razgovara, i to sam jasno predočio šefu delegacije EU u Crnoj Gori.

No i pored toga, ultimatum koji su organizatori protesta ispostavili crnogorskim vlastima putem takozvanog ‘sporazuma za budućnost ‘ pokazao je pravnu besmislenost, ustavnu neutemeljenost i političku nelegitimnost njihovih zahtjeva .   

Prvo , papir koji počiva na ultimatumima, ne sadrži poziv za dijalog , a kamoli za dijalog u institucijama, već se želi ući u vlast bez izbora.  

Drugo, traži se formiranje vlade građanskog jedinstva ili tehničke vlade , sastavljene od tri brojčano jednake grupacije. Prva je opozicija, koja je izgubila prethodne izbore, druga je grupa nestranačkih licnosti, koje nijesu učestvovale na izborima i treća je vladajuća koalicija koja je na izborima pobijedila, ali bi sad iz većine trebalo da predje u manjinu. Ne treba da napominjem kako smo u Ustavu zapisali da se ne može upostaviti, ni priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača na izborima. Kao što je poznato izbori su priznati od strane svih relevantnih međunarodnih organizacija i nijesu institucionalno osporeni, jer su predstavnici opozicije na svim biračkim mjestima, uredno potpisali zapisnike.    

Treće, u njihovom sporazumu stoji da budući premijer, buduće tehničke vlade , ne može biti iz redova vladajuće koalicije. Dakle, premijer, a samim tim i Vlada, jer prema Ustavu povlačenje premijera znači i povlačenje kompletne Vlade, treba da podnesu ostavke, iako nijesu izgubili podršku Parlamenta, a u našem Ustavnom sistemu, Vlada se bira u Parlamentu.   

I, vjerovatno najapsurdnije , traži se ostavka šefa države , iako nijedan od njihovih zahtjeva iz sporazuma za budućnost, nije ostvarljiv nakon eventualne ostavke Predsjednika. A podsjećanja radi, Predsjednik države raspisuje izbore za Skupštinu, Predsjednik države donosi i proglašava zakone, i Predsjednik države proglašava i mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenih konsultacija sa političkim partijama u Skupštini.  Eventualnom ostavkom Predsjednika države, ne bi bilo ustavnih mogućnosti da se bilo koji od navedenih zahtjeva ostvari. 

Na kraju , traži se ostavka VDT i SDT, koji su izabrani tragom novih ustavnih rješenja u Parlamentu , na kojima je insistirala opozicija, a ne vlast. Pa bi sad, na osnovu promijenjenog stava opozicije o čelnim ljudima tužilaštava, trebalo da pristanemo na blokadu u pravosudnom sistemu države, što bi nas uvelo i u blokadu našeg evropskog puta. O tome sam takodje, veoma detaljno informisao ambasadora Orava.  

Radi se , dakle,  o ljudima koji pretenduju da budu nova vlast, a gradjanima se preporučuju tako što zahtijevaju postupanje suprotno postojećem pravnom i političkom sistemu. Naša poruka je sljedeća, u institucijama mozemo razgovarati o svim pitanjima koja kandidujete za razgovor, ali na rušenje institucija nećemo pristati, jer bi to značilo da pristajemo na rušenje države ! 

Pitanje novinara: Možete li nam kazati šta je bio stav ambasadora Orava ? 

Bilo bi neumjesno da interpretiram stav ambasadora Orava, ali ću Vam reći sljedeće: u svim razgovorima koje vodimo sa predstavnicima medjunarodne zajednice, provlači se da su mirni gradjanski protesti legitimno sredstvo za ispostavljanje odredjenih zahtjeva Vladi, ali da politički dijalog, treba voditi u intstitucijama sistema , odnosno u Parlamentu.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član