Huter: SDP sa Belvedera dostavljen u naručje Joanikiju

Rezultati jučerašnjeg glasanja za izbor predsjednika Skupštine jasno su pokazali ko je sve ovo vrijeme govorio istinu, a ko obmanjivao naše sugrađane, ko su politički saveznici i budući koalicioni partneri, kome su bitne fotelje, kome su prihvatljive nestranačke ličnosti, a kome nijesu.

Jednako tako, jasno je cijelom Cetinju i čitavoj Crnoj Gori ko će, vođen neograničenom političkom ambicijom, sa Belvedera biti dostavljen u naručje Joanikiju Mićoviću.

Govorili smo prethodnih dana i neđelja, i ponavljamo – naše su namjere bile časne, a naše ponude za formiranje vlasti u Prijestonici do kraja iskrene.

Podsjećamo cjelokupnu javnost da smo, prije lokalnih izbora, našim nesuđenim partnerima iz Socijaldemokratske partije, ponudili politički savez, principijelan, programski, u interesu našeg Cetinja.

Svjesni odgovornosti koju imamo pred svima kojima je naša država na srcu, željeli smo kreiranje jedinstvene liste koja bi okupila sve progresivne društveno-političke snage u Prijestonici.

Željeli smo, na taj način, sa Cetinja poslati poruku ohrabrenja cijeloj Crnoj Gori.

Željeli smo da, ubjedljivije nego ikada ranije, u Prijestonici trijumfuje ideja građanske, antifašističke, evropske, ponosne, moderne Crne Gore. Željeli smo najbolje za naš grad i državu, bez političkih kalkulacija.

Ni nakon izbora, nijesmo željeli ništa drugo.

Pružili smo ruku onima sa kojima smo branili Cetinje uz poruku – želimo da sa vama gradimo Cetinje.

Svjesni šta ishod ovog procesa znači za Crnu Goru, kazali smo – tu smo, spremni da podijelimo odgovornost za upravljanje Cetinjem, da ispravimo ono što treba, da stanemo jedni uz druge sada kada je najpotrebnije.

Vođeni tim motivom, javno smo ponudili podršku naših 14 odbornika za koncept koji su, neđeljama unazad, promovisali predstavnici SDP-a. Jedini smo bili do kraja jasni i kazali – zbog svega što nam se dešavalo tokom posljednjih godinu i po dana, nećemo sa Urom i Demokratama.

Imali smo u vidu i brojne istaknute ličnosti koje su podržale listu SDP-a. Nemamo dilemu da, ni u najružnijim snovima, niko od njih nije mogao da zamisli ovakvu izdaju interesa Cetinja i Crne Gore, kakvoj svjedočimo danas.

Nažalost, moramo reći i da nijesmo do kraja iznenađeni. Naprotiv, imali smo priliku da se sličnih neprincipijelnih koalicija, uz neizostavno učešće SDP-a, nagledamo u prethodnim godinama.

Počelo je izbornim inženjeringom u Kolašinu – tada sa Goranom Danilovićem, a nastavilo se ulaskom SDP-a u budvansku vlast Marka Carevića, istog onog koji je svojim mašinama 5. septembra uništavao imovinu građana Cetinja, u interesu okupacije grada od strane Crkve Srbije. SDP se isto ponijela i 2016. prilikom formiranja vlasti u Kotoru, kao i 2020. u Tivtu, dje je na vlast, faktički, doveden pop Mijajlo Backović. Danas je, izgleda, došlo vrijeme da se, po istom principu, Cetinje preda u ruke Joanikiju Micoviću.

Ono što je nas iznenadilo jeste mjesto dje se sklapa ova kolicija.

Umjesto u Skupštini Prijestonice, očekivali smo, i smatrali primjerenim, da se novi politički savez sklopi na Belvederu.

To je mjesto za istorijsko pomirenje SDP-a i Demokrata!

Nakon što je SDP u potpunosti privatizovao Belveder u izbornoj kampanji, pokazujući da je spremna da simbol odbrane građanske Crne Gore, mjesto na kom su, štiteći državno dostojanstvo, bili crnogorski građani svih vjera i nacija, političkih i drugih opredjeljenja, podredi svom sitnom i jeftinom političkom interesu, smatramo da je upravo to prava lokacija za pomirenje.

Za pomirenje sa onima koji su, između četvrtog i petog, zahtijevali napad na Cetinje, sa onima koji su likovali nad cinjenicom da je Cetinje okupano suzavcem i izloženo policijskoj brutalnosti, sa onima čiji Mitropolit kaže da se divi Aleksandru Rakoviću.  

Istom onom Rakoviću koji smatra da se 10 miliona Srba treba obračunati sa 200.000 Crnogoraca i koji kaže da je Cetinje ustaški grad.

Drage Cetinjanke i Cetinjani, osim što svjedoči o izdaji kakvu naš grad nije zapamtio, koalicija SDP-a i Demokrata značiće izgubljeno vrijeme za Cetinje.

Koalicija koja počiva na vlastohleplju, mržnji prema jednom političkom subjektu, koalicija koja je skrojena isključivo kako bi SDP dobila fotelju gradonačelnika, raspašće se brže nego što je ova na državnom nivou.

A ova bruka će ostati da se pamti.

Mi u Demokratskoj partiji socijalista nastavljamo borbu za Cetinje, iz opozicije.

Borili smo se i ovih godinu i po dana i zahvaljujući našoj snazi odbili smo napad velikosrpskog nacionalizma i srušili ovu štetočinsku Vladu. Najmanji će nam problem biti da se borimo i  srušimo one koji su zaljubljeni u fotelju i Joanikijeve male namjesnike.

DPS još jednom pokazuje da nam je stalo do demokratskih principa, do poštovanja izborne volje građana i do dostojanstva partije koju predstavljamo.

Odbili smo, stoga, neprincipijelne političke aranžmane koje nam je nudio SDP i pokazali da za nas politika nije borba za vlast kako nas često optužujete.

Mi smo vlast odbili jer smo se držali principa.

A vi ste principe pogazili da bi ste prigrabili vlast. I neka vam je sa srećom! U vašem samoubilačkom naumu nećemo vas sprječavati. A mi ćemo ostati na jasnim principima da i iz vlasti i iz opozicije branimo interese građana Cetinja i Crne Gore.

Neka živi naše dično Cetinje! I, neka je vječna Crna Gora!

Oskar Huter, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje   

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član