Eraković: U Crnoj Gori i Nikšiću crnje od Bergama!

Najcrnji dan u našoj zemlji od početka pandemije, sa 18 preminulih, samo u Nikšiću danas četvoro, tragična je opomena da su potrebne drastične promjene u načinu na koji se Crna Gora bori protiv Covid 19. Naša zemlja preživljava katastrofu i druga je u svijetu po broju oboljevanja. To se ne dešava slučajno, već zato što su zdravstvene vlasti izgubile kontrolu nad bolešću. Za to je potrebno da odgovara Vlada i parlamentarna većina koja  je birala!

Naši susjedi Italijani bili su, nažalost, simbol tragedije u borbi protiv Covid 19. Sjetimo se slika iz Bergama. Najgori dan po smrtnosti u Italiji bio je kada je preminulo 933 ljudi. Poređenja radi – današnji broj umrlih u Crnoj Gori odgovarao bi, po broju stanovnika, stravičnoj brojci od 1673 preminulih u Italiji. To se, na sreću Italije, nikada nije dogodilo. Crna Gora danas, dakle, proživljava mnogo veću katastrofu nego što je bila u Bergamu i Italiji.

Ljudi nijesu i ne smiju biti crna statistika – to su očevi i majke, nečija djeca, braća i sestre. Vlada bi, da ima ljudskosti, proglasila dan žalosti.

Ali, vlast, nažalost i dalje žmuri na katastrofu. Granice su otvorene. Premijer i ministri putuju i raznose virus, uprkos zabrani kretanja koju su sami uveli. Obični građani za zadušnice iz Podgorice nijesu mogli do Nikšića i obrnuto, ali zato raste broj registarskih oznaka automobila iz Srbije.

Moramo ožaliti svoje mrtve i još važnije moramo se boriti za život. Zato su ostavke najmanje što u borbi za spasavanje života mogu da urade svi oni unutar sistema čija je dužnost bila da nemamo ovoliko oboljelih i umrlih.

Dr Jevto Eraković, potpredsjednik i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član