Đukanović na Kongresu SI: Svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka, pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović govorio je na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu.

Kongres je jedan od ključnih političkih događaja na globalnom nivou, na kojem učestvuje preko 500 delegata iz čitavog svijeta, među kojima su i predsjednici država i vlada.

Da današnjem Kongresu za predsjednika SI izabran je aktuelni premijer Španije Pedro Sančez a za generalnu sekretarku Benedikta Lasi. Takođe, danas je predsjedniku Đukanoviću uručeno i posebno priznanje za doprinos Demokratske partije socijalista u radu SI.

Govor predsjednika Mila Đukanovića prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Sančez,

Dozvolite mi da podijelim zadovoljstvo povodom održavanja Kongresa Socijalističke internacionale, koji u globalnom političkom kalendaru predstavlja jedan od najvažnijih događaja. Socijalistička internacionala je još od svog utemeljenja na Frankfurtskom Kongresu 1951. bila i ostala nezaobilazan akter na globalnoj sceni posebno u afirmaciji i odbrani socijalne pravde, demokratije i mira u svijetu. Nehru je ovo jedinstvo sabrao u svojoj misli da su i „demokratija i socijalizam sredstvo za postizanje jednog cilja, a ne cilj sam po sebi“.

Koristim priliku da zahvalim prethodnom rukovodstvu, bivšem predsjedniku Jorgosu Papandreuu i generalnom sekretaru Luisu Ajali na kontinuiranoj podršci koju su davali Demokratskoj partiji socijalista i Crnoj Gori, ali i na predanom radu kako bi Socijalistička internacionala bila aktivna i angažovana, mobilišući demokratske snage u različitim regionima svijeta i nastavljajući da bude glas za mir.

Srdačno čestitam novoizabranom rukovodstvu, posebno predsjedniku Pedru Sančezu, i generalnoj sekretarki Benedikti Lasi, koji će siguran sam, svojim izuzetnim političkim iskustvom, izvrsnim kontaktima, posvećenim angažmanom i progresivnom vizijom unijeti novu energiju i entuzijazam u jačanju ljevičarskog pokreta u Evropi i svijetu. Takođe, uvjeren sam da će kongresne debate i dokumenta detaljno razmotriti međunarodnu situaciju i svestrano sagledati nove prioritete koji treba da odgovore savremenim izazovima i očekivanjima građana u našim društvima.

Danas je prilika da trasiramo pravac svoje političke porodice i potvrdimo status Socijalističke internacionale kao prestižne i kompetentne organizacije koja je spremna mudrim odlukama odgovoriti aktuelnim i budućim globalnim kretanjima, pripremajući svijet za velike transformacije koje će obilježiti budućnost.

Živimo u vrijeme kad su međunarodni odnosi i bezbjednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji, i kad multilateralizam predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje mira, jačanje demokratije, odbranu od klimatskih prijetnji, energetske krize, ali i zdravstvenih, egzistencijalnih i finansijskih nesigurnosti, koje zabrinjavaju čitav svijet. Takav je angažman danas i obaveza, ako uzmemo u obzir i alarmantno stanje kada je u pitanju kampanja propagande i lažnih informacija, kojom se želi obesmisliti stvarnost, a auditorijum kontinuirano dovodi u zabludu.

Činjenica je da svjedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svjetskog poretka, u kojem su neki stari igrači ponovo aktivni i nasilni, što nas glasno opominje da više ne smijemo tolerisati porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja.

Crna Gora, iako jedina država bivše Jugoslavije koja nije iskusila rat u protekle tri decenije, i te kako se nalazi u fokusu onih koji i dalje ne mogu da se pomire s crnogorskom nezavisnošću, ali ni s njenim članstvom u NATO-u, vodećom ulogom u pristupanju EU; i koji žele opstruirati naš prozapadni kurs. To posebno zabrinjava kada znamo da je Balkan i dalje poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posljedica usporavanje integrisanja naših društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje povjerenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti.

U novijoj prošlosti Crna Gora je bila, a i danas je suočena s mnogo izazova, prije svega uticaja trećih strana od kojih se uspijevala zaštititi, između ostalog uz podršku NATO partnera. U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike. Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera.

“Gdje god su ljudi pogođeni teškom patnjom, ona pogađa sve nas. Ne zaboravite: ko dozvoli da nepravda dugo traje, on otvara put narednoj nepravdi“ – ove proročke riječi Vilija Branta na Kongresu Socijalističke internacionale u Berlinu, 15. septembra 1992. danas rezonuju više nego ikad od kraja hladnog rata. Konflikt u Ukrajini jasno je pokazao na što je Rusija spremna, a uzimajući u obzir da je jedna od njenih zona interesa i dalje područje Zapadnog Balkana, neophodna je kontinuirana pažnja naših međunarodnih partnera koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu.

Uvažavajući navedeno, u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala.

Da se poslužim riječima velikog Felipa Gonsalesa: „Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“. Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje.

Pored predsjednika Đukanovića na Kongresu SI u delegaciji DPS-a je i generalni sekretar partije, Aleksandar Bogdanović.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član