Drobnjak: Kada je 28% veće od 30%

U Crnoj Gori se svi deklarativno zalažemo za ravnopravnost muškaraca i žena. To je evropska vrijednost i naravno da smo za nju. Govorimo i o tome da je neophodno da se poveća broj žena u politici, te zagovaramo kvote od minimum 40% žena na izbornim listama. Prije nešto više od deset godina smo Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisali minimalne kvote od 30% za manje zastupljeni pol (čitaj žene) i poznajući naš mentalitet, da bi se obezbijedila dosljedna primjena kvota, propisali kaznenu odredbu za one podnosioce lista koji ne ispune obavezu – lista neće moći da se potvrdi.

Danas svjedočimo da je osvježenje u Crnoj Gori donijelo i ekspertsko, kreativno tumačenje zakona. Već na naplatu stižu pravosnažne presude za ovakvu kreativnost u sistemu obrazovanja. Te kazne ćemo plaćati svi, jer pare iz budžeta su pare svih građanki i građana Crne Gore. No, iako je važno sada nije riječ o tome.

U Beranama se dešava kreativno čitanje izbornog zakonodavstva i ako dopustimo da se sprovede u praksu opet ćemo to plaćati svi. I građani/ke Berana i građani/ke Crne Gore jer će se na taj način smjer emancipacije društva i vladavine prava okrenuti za 180 stepeni.

Naime, za predstojeće lokalne izbore u Beranama predate su, i na užas (ne samo moj) potvrđene, izborne liste „SNP Berane zna najbolje“ i „Marko Milačić – Prava Crna Gora – Držimo riječ – dr Milovan Živković“ koje nemaju u svom sastavu 30% manje zastupljenog pola. Ovo tvrdim na osnovu svega što sam do sada učila i naučila iz matematike i života. Tvrdim jer je za mene 28,57% i 25,71% manje od 30%.

Ali, ja nijesam „moderna” ekspertkinja. Ja se iskreno zalažem za postizanje rodne ravnopravnosti i naivno vjerujem da se zakoni moraju primjenjivati, da se mora zaustaviti mizoginija i da će veći broj žena u politici nametnutu na dnevni red teme važne za žene, a samim tim i za cijelo društvo. Da ćemo ekonomsko i političko osnaživanje žena, borbu protiv nasilja nad ženama, orodnjavanje svih politika shvatiti kao razvojnu šansu, da ćemo razumjeti da su to preduslovi za održivi razvoj društva.

Međutim, stvarnost je drugačija. Ispod radara se pokušala sprovesti politika podnosioca lista koja je direktno usmjerena protiv dostignutih standarda ka postizanju ravnopravnosti muškaraca i žena, uz svesrdnu podršku Opštinske izborne komisije Berane.

Javnost glasno ćuti o ovome i tako podržava sunovrat civilizacijskih vrijednosti.

Progovorimo! Osudimo! Ne dajmo naša prava!

Nada Drobnjak, članica Glavnog odbora DPS Crne Gore   

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član