DPS: Negativno mišljenje Venecijanske komisije, nova međunarodna blamaža aktuelne vlasti

Negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona i stav ovog međunarodnog tijela da je na djelu zloupotreba zakonskih ovlašćenja, i podrivanje pravne sigurnosti predstavljaju oštru opomenu ovoj vlasti, da svojim revanšističkim potezima sve više udaljavaju Crnu Goru od evropske agende. Namjera vladajuće većine da uvede politiku u pravosudni sistem, i sa pozicija vlasti optužuje i presuđuje, kosi se sa svim evropskim i civilizacijskim standardima.

Takođe, ovakav epilog pokušaja nasilne promjene tužilačkih zakona i prilagođavanja ove institucije revanšističkim potrebama Demokratskog fronta i drugih učesnika u vlasti, na direktan način je razotkrio da Vlada i nova parlamentarna većina elementarno ne poznaju pravne propise Evropske unije.

Činjenica da su ovako pravno nakaradne izmjene zakona uopšte predložene, velika je blamaža nove vlasti. Zato, u narednom periodu, očekujemo seriju pokušaja da se pobjegne od odgovornosti za ovakvu lakrdiju. Prvi je to pokušao da uradi Dritan Abazović kada je, prije neki dan, evropskim  poslanicima objašnjavao da on i Vlada nemaju nikakve veze sa spornim predlozima izmjena zakona, već da su poslanici predlagači?! Abazović je samo zaboravio da kaže da su među tim poslanicima bili i oni koji pripadaju njegovoj stranci a da je i on lično podržao ovaj pokušaj revanšizma uvijen u nelegalne izmjene zakona.

Podsjećamo, da je DPS tokom prethodnih mjeseci više puta navodio da bi ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva dovelo do totalne anarhije u pravnom sistemu, a što su danas i eksperti Venecijanske komisije jasno i saopštili.

DPS očekuje da ove izmjene tužilačkih zakona hitno budu povučene iz skupštinske procedure i da se pravni sistem Crne Gore ne zloupotrijebljava prema revanšističkim prohtjevima i potrebama raznih subjekata u aktuelnoj vlasti. Svaki drugi ishod ozbiljno bi ugrozio pravnu državu ali i evropski put Crne Gore.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član