DPS Bar: Licemjeran pokušaj nesvršenog studenta Lekovića, da navodno odbrani vjerski sklad u Baru

Dramatične su sudbine pojedinaca u totalitarnim režimima. Kad je Kundera daleke 1965. godine pisao roman “Šala”, razotkrivajući time svu tupost i besmislenost jednog totalitarnog uređenja, niko nije mogao naslutiti da će više od pola vijeka kasnije, lokalna perjanica jedne partije koja sebe naziva Demokratama, pokušati da svoju političku karijeru krči slijedeći principe totalitarizma i to upravo atakujući na pojedinca.

Razlog tome svakako ne leži u poznavanju principa totalitarizma ili bilo kojeg društvenog uređenja, a još manje u poznavanju angažovanog književnog stvaralaštva, jer skromno obrazovanje autora ovog besprizornog ataka ne pruža mogućnost za tako nešto. Razlog leži isključivo u lošoj namjeri da se izvrši beskrupulozna lična i profesionalna diskreditacija osobe o kojoj čak i politički neistomišljenici imaju samo riječi hvale.

Ne treba biti posebno politički mudar da bi se zaključilo da se na ovaj način zapravo pokušava raskrčiti teren za nagoviješteno prljavu partijsku kampanju u susret lokalnim izborima. Pokušavajući da jedan postupak, o kojem je već rečeno sve što je trebalo reći, koriste kao povod da iz političkog života eliminiše ličnost sa čijim moralnim autoritetom i profesionalnim ugledom teško mogu da se nose. Demokrate Bara su ovim činom zapravo sebi zadale politički autogol.

Zaslijepljeni sopstvenom zluradošću, ovaj Opštinski odbor partije koja vrši vlast na državnom nivou, se zapravo nakalemio na besprizornu hajku koju je istim povodom pokrenula najprizemnija medijska mašinerija, predvođena portalima koji svakodnevno nesmetano odašilju otvorene fašističke i diskriminatorske poruke.

Plativši danak neiskustvu i očiglednoj poltičkoj naivnosti, barski odbor Demokrata našao se samopozvan da stavi šlag na toj gadljivoj torti brutalnih laži i uvreda. Time su svojim nekadašnjim biračima poslali jasnu poruku kojem ešalonu pripadaju. Bijedan pokušaj zavrijeđivanja političkih poena kako bi se umjesto tri eventualno došlo do četiri odbornička mandata, na konačnom političkom saldu Demokrata pokazaće se kao debeo minus. Ipak će biti da je totalitarizam vaša nacija, a onih koji će u Baru podržati ovakav pristup je na svu sreću veoma malo.

I da ostanemo u duhu Kunderine fikcije, koja je u Crnoj Gori, nažalost, realnost. Daleko od toga da se izgovorena riječ od samo tri slova može nazvati šalom, niti je to namjera ove usporedbe, ali joj se mora odati priznanje da upečatljivo sublimira sav prezir i otpor prema političkom mulju, mržnji i lažima koji ponižavaju Crnu Goru, trujući i razarajući njeno građansko biće. 

Licemjeran je vaš pokušaj navodne odbrane multikonfesionalizma i vjerskog sklada, ali ako vam je istinski stalo do tih vrijednosti, a naročito do utvrđivanja elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, imamo za vas nekoliko zadataka koji zahtijevaju vašu promptnu reakciju.

1. Objasnite građanima Bara kada je i zašto prekinut tradicionalni multikonfesionalni obred iznošenja krsta svetog Vladimira na vrh Rumije uoči Trojčindana, kao naša najvrijednija nematerijalna kulturna baština?

2. Da li vas je uznemirila izjava istaknute funkcionerke vaše partije kojom je kulturne djelatnike nazvala “lažnim umjetnicima” i optužila ih da “nose slovo U na reveru i u srcima” i da bi “najradije vodili Jasenovac”?

3. Ako je vaš preosjetljivi sluh za međuvjerski sklad narušila jedna riječ, kako ste podnijeli otvorene uvrede brojnih funkcionera vaše partije na račun poglavara druge pravoslavne vjerske zajednice? Da li pokazujete brigu za međuvjerski sklad u slučajevima kada se jednoj vjerskoj zajednici uskraćuju njena Ustavom zagarantovana prava, dok se negira njen identitet, preispituje njeno porijeklo, uzurpiraju i otimaju njene bogomolje, odriče pravo na postojanje i kada joj se nasilno nameće vjerska ideologija koja joj je neprihvatljiva ne samo sa religijskog, već i sa etičkog aspekta?

4. Da li ste morali da začepite uši dok su pojedini lokalni funkcioneri u horu sa popovima pjevali pjesme čiji tekst ide otprilike ovako: “..leleču Turci, kukaju bule…”?

5. Da li ste bili u prinudnom karantinu kada je tivatski četnički pokret danima prijetio da će crnogorska Prijestonica biti druga Srebrenica?

6. Da li ste se zabrinuli za bezbjednost vaših sugrađana kada se javno izražavalo očekivanje da će na mirnom građanskom protestu “simbolično biti 8372 Milogorca”?

7. Da li je u duhu međuvjerskog sklada izjava predsjednika Opštinskog odbora Demokrata Bijelog Polja i odbornika u tom gradu koji je građane koji su učestvovali na mirnom okupljanju na Cetinju 22. avgusta okarakterisao kao “šaku jada, uglavnom zle i nesrećne”?  Da li ste osjetili potrebu da se zbog tih kvalifikacija i uvreda izvinite građanima Bara koji su bili na tom skupu?

8. Da li međuvjerskom skladu u sekularnoj državi doprinosi nasilno izvođenje jednog crkvenog čina koji ste i pored svih negativnih bezbjednosnih procjena i velikog rizika po ljudske živote, otvoreno zagovarali, a čak se i otimali za svoj dio zasluga nakon tog “uspješnog” desanta? Da li su građani sami sebe gađali gumenim mecima, šok bombama i suzavcima ili je to bio blagoslov međuvjerskog sklada?

9. Da li je u duhu vrijednosti evropske demokratije, za koje se deklarativno zalažete, da se jedna građanska parola kao što je “Mrš fašizmu!” tretira kao krivično djelo ili je takav pristup slobodi govora ipak bliži nekim drugim oblicima vladavine? Kako biste preveli tu riječ na neki evropski jezik?

10. Da li su vaši funkcioneri privilegovani građani, pa nijeste našli za shodno da preispitate da li spada u korpus podsticanja mržnje i netrpeljivosti neovlašćeno snimanje privatnih razgovora i njihovo objavljivanje, zloupotreba gostoprimstva i javno ismijavanje starijih lica zbog njihovog političkog opredjeljenja, omalovažavajuće sarkastične opaske na račun službenog jezika koji je Ustavom definisan kao takav, etiketiranje građana na vjerskoj osnovi i javno objavljivanje njihovih ličnih podataka uz pozivanje na nasilno postupanje i socijalno izopštavanje? Za funkcionere Demokrata Ustav ne važi?

Na kraju, u najdobronamjernijem maniru, lično odborniku Lekoviću bismo poručili da umjesto pravnih akrobacija i nemuštog tumačenja Etičkog kodeksa, uzme knjigu u ruke i sprema ispite, kako ne bi, kao nesvršeni student, ostao među rijetkim kadrovima Demokrata koji nijesu raspoređeni po dubini.

Opštinski odbor DPS Bar

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član