Šćepanović: Sraman je pokušaj isključivanja studenata iz procesa izbora rektora, snažna podrška Studentskom parlamentu

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje se odnose na izbor rektora državnog univerziteta, iz izborne procedure se isključuju studenti, koji su u dosadašnjoj praksi učestvovali u procesu izbora rektora preko delegiranih predstavnika u Senatu i Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore.

Ova i ovakva inicijativa je nedopustiva, jer je ogledalo nipodaštavajućeg odnosa prema studentima koji predstavljaju žilu kucavicu crnogorskog univerziteta.

Sraman je pokušaj isključivanja studenata iz najvažnije procedure, iz izbornog procesa u kojem se bira onaj koji rukovodi krovnom obrazovnom ustanovom u Crnoj Gori, jer se na taj način njihova uloga, koja je krucijalna, degradira u krugovima u kojima se, po logici stvari, odlučuje o uslovima studiranja i njihovom unapređenju, studentskom standardu i njegovom poboljšanju, itd.

Ovakav degradirajući odnos prema mladim ljudima tokom prethodne dvije godine, nažalost, nije nikakvo iznenađenje, ali jeste crveni alarm za cijelo crnogorsko društvo, koje mora shvatiti da isključivanje glasa studenata znači i zanemarujući odnos države prema mladim ljudima, koji su u svim demokratski razvijenim društvima, donosioci odluka, naročito u onim segmentima koji ih se najviše i tiču.

Postavlja se pitanje da li je pozadina svega ovoga, između ostalog, i loša namjera da se olakša put za ostanak Božovića, osvjedočenog rusofila, čije je istinsko ogledalo IN4S, a u čijem je mandatu, prema podacima Webometrics-a, UCG najgore rangiran u njegovoj istoriji.

Kome god da je palo na pamet da se na ovaj način odnosi prema studentima Crne Gore, jasno poručujemo da u ovom besprizornom naumu u Savjetu mladih DPS Crne Gore ima oštrog oponenta, koji nikada neće ostati nijem na ovakva rješenja kojima se nastoje nipodaštavati mladi ljudi, koji su ujedno i najvrednije što ova zemlja ima.

Pozivamo poslanike u Skupštini Crne Gore da bez ikakve rasprave odbace dokument sa ovim skandaloznim dijelom u svom sadržaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru i na taj način demonstriraju svima kako se odgovorni ljudi, u čijim je rukama politička moć, svjesni važnosti njihove uloge, s poštovanjem odnose prema mladim ljudima.

Kristina Šćepanović, sekretarka za međunarodnu saradnju Savjeta mladih DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član