Šćepanović: Prijetnje rukovodstva CEDIS-a neredovnim snabdijevanjem električnom energijom prvorazredni skandal

Današnje saopštenje rukovodstva CEDIS-a u kom se prijeti građanima da neće imati redovno snabdijevanje električnom enerijom, ukoliko ovom preduzeću nestane repromaterijal, predstavlja prvorazredni skandal. Očekivano, eksperti pokušavaju da se opravdaju koronom, poskupljenjima, vanrednim troškovima, za šta djelimično i možemo imati razumijevanja budući da su u pitanju globalni problemi zbog kojih su pogođene sve kompanije u svijetu. Ipak, ono za šta ne može biti razumijevanja jesu lokalni problemi po kojima je novo rukovodstvo CEDIS-a kao i EPCG od promjene vlasti u Crnoj Gori postalo poznato.

Naime, u vrhu oba menadžmenta, CEDIS-a i EPCG, postavljene su osobe koje nikad slične poslove nijesu obavljali već su po partijskoj liniji pozicionirani kako bi profitna državna preduzeća pretvorili u partijske posjede. Tako su Vladimir Čađenović i Milutin Đukanović bez realne potrebe za radnom snagom zaposlili razne  sestre, braću, kumove, prijatelje i poznanike  i na taj način opteretili nekada uspješna preduzeća. Pored tog nepotrebnog troška, obje firme velikodušno finansiraju aktivnosti SPC iako to sakrivaju od javnosti. Tako je nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, obilato davala novac za obnovu objekta SPC, iako je poznato da ova vjerska zajednica finansijski uopšte nije ugrožena, štaviše suprotno: SPC ima imovinu u svom vlasništvu i profitabilne poslove od kojih može da finansira svoje aktivnosti.

Istu praksu sprovodio je CEDIS koji je pod formom donacija zapravo poklanjao novac SPC. Obje firme su to vješto prikrile i u zvaničnom izvještaju o donacijama se ne spominju ti prilozi.

Ovakvo razbacivanje državnim novcem predstavlja nedopustiv čin zloupotrebe ovlašćenja u cilju ostvarivanja političke koristi a javnosti ostavljamo da sudi kako i na koji način se krčmi godinama stečena dobit koja predstavlja zajedničku vrijednost svih građana Crne Gore. Međutim, skrećemo pažnju navedenim partijskim uljebima na čelu ovih firmi, da se ne poigravaju sa građanima, i da ne prijete restrikcijama ukoliko ne bude novca za repromaterijal, kao što je to CEDIS danas učinio, već da usmjere pare koje dobijaju od svih nas, za ono što je potrebno, a ne na ono što je rukovodiocima CEDIS-a i EPCG, politički profitabilno.

Marta Šćepanović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član