Sastanak Pejović – Ninova: Socijalistička partija Bugarske daje punu podršku liderskoj poziciji Crne Gore na Zapadnom Balkanu

Odlična saradnja Socijalističke partije Bugarske i Demokratske partije socijalista Crne Gore značajan je doprinos razvoju ukupnih odnosa dvije države, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Komisije za evropske integracije i međunarodnu saradnju DPS-a Aleksandra Andrije Pejovića i predsjednice bugarske Socijalističke partije Kornelije Ninove. Činjenica da je ovo prvi sastanak predsjednice Socijalističke partije Bugarske s predstavnikom Zapadnog Balkana od početka bugarskog predsjedništva EU pokazuje koliku pažnju Bugarska, za koju je Crna Gora predvodnik integracijskog procesa u regionu, pridaje saradnji s našom državom. 

Sagovornici su razmijenili mišljenje o nastavku bliske saradnje dviju partija, ali i o ulozi i aktivnostima evropske ljevice, posebno u kontekstu izazova i promjena koje se dešavaju u EU, te potrebi njenog fokusiranja na ljudska prava, socijalna pitanja i usmjerenost na potrebe građana Evrope. Posebno je razmotrena predstojeća strategija proširenja i njezin uticaj na dalji razvoj integracije regiona u EU. Predsjednica Ninova je pohvalila rezultate vladajuće DPS koja je, vođenjem odgovorne i vizionarske politike Crnu Goru uvela u članstvo NATO-a i posvećeno radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Prenijela je zadovoljstvo što će upravo predsjedavanje Bugarske EU biti iskorišteno za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana EU i iznijela očekivanje da će Crna Gora nastaviti da jednako uspješno ispunjava evropske obaveze i napreduje prema članstvu. Predsjednik Komisije Pejović je zahvalio na snažnoj podršci Socijalističke partije reformskim aktivnostima i evropskom putu Crne Gore. Istakao je da je DPS snažno posvećena jačanju vladavine prava, daljem ekonomskom, socijalnom i ukupnom razvoju s ciljem unapređenja kvaliteta života svih građana. 

Poručio je da je ostvarenim rezultatima, kako u vođenju unutrašnje i vanjske politike, tako i zacrtanim ciljevima iz svog programa, DPS opravdala povjerenje crnogorskih građana i stekla povjerenje na međunarodnom nivou, posebno među partijama ljevice. A. A. Pejović je predložio da se razmotri ideja da se sljedeći sastanak Radne grupe za Jugoistočnu Evropu PES-a održi u Crnoj Gori kako bi se pripremili za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana i država članica EU maja 2018. Tokom sastanka je dogovoren tekst memoranduma o saradnji između dvije partije koji će biti potpisan tokom predstojeće posjete predsjednice Ninove Podgorici.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član