Pribilović: Pokušaj političke kontrole tužilaštva, zabrinjava međunarodne partnere i udaljava Crnu Goru od EU

Izjava portparolke Evropske komisije Ane Pisonero, da Crna Gora nije u potpunosti ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije kako bi se izbjegla politizacija Tužilačkog savjeta, trebalo bi da zabrine sve političke subjekte.

Parlamentarna većina, je tendenciozno zanemarila ove preporuke, kako bi ostvarila potpunu političku kontrolu nad ovim organom, što je nedopustivo i kao što smo vidjeli predstavlja crveno svijetlo za naše međunarodne partnere, sugerišući da je ozbiljno ugrožena nezavisnost tužilaštva.

Kada uzmemo u obzir da je Zakon o tužilaštu prošle godine usvojen protivustavno i na silu, bez dijaloga sa opozicijom, da je predsjednik države, zbog neusaglašenosti sa Ustavom vratio ovaj akt na ponovno odlučivanje, a da je parlamentarna većina, ignorisala sva upozorenja i ponovo izglasala sporan zakon, ne čudi da smo došli u situaciju da nam evropski partneri spočitavaju politizovani Tužilački savjet.

Iz svih ovih poteza jasno je da pojedini politički i parapolitički subjekti imaju ambicije da povlače konce u tužilačkoj vlasti, da se bave kadriranjem u tužilaštvu i politički podešavaju njegov sastav. Pokušaj preuzimanja kontrole nad tužilaštvom, od strane pojedinih stranaka i interesnih grupa, zabrinjava naše međunarodne partnere, ali prije svega to bi trebalo da bude alarm za sve one političke faktore koji prepoznaju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kao strateški cilj naše države.

Godinu i po dana, smo bespovratno izgubili. Svako novo usporavanje ili blokada procesa bili bi pogubni po ovu državu i interese svih onih građana, koji evropske integracije snažno podržavaju, prepoznajući u njima šansu i perspektivu za bolji život i kvalitetniji životni standard.

Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore    

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član