OO DPS Kotor: Vlast u Kotoru pred sunovratom

U nefunkcionisanju gradske vlasti i njihovog minimalnog interesovanja za sprovođenje programa za razvoj opštine, moramo skrenuti pažnju javnosti na okolnosti u kojima funkcioniše lokalna vlast u Kotoru.

Član 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da se sjednice skupštine opštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Skupštine opštine rade na sjednicama, a ne po sazivima kao državni parlament, te nije moguće zakazati novu sjednicu prije završetka sjednice koja je u toku.

Odbornički klub DPS-a, kao ni ostali odbornički klubovi koji participiraju u radu lokalnog parlamenta nisu dobili očekivano obavještenje o nastavku XVI sjednice, te shodno tome nije bilo moguće zakazati XVII sjednicu, a sve u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine  i Poslovnikom o radu Skupštine.

Razloge za neodržavanje nastavka započete sjednice od 15.maja 2018. godine predsjednica Skupštine nalazi u dopisu predsjednika Jokića kojim isti obavještava skupštinu da povlači sve preostale tačke dnevnog reda. Naravno da predsjednik nije mogao da utiče na institute odborničkih pitanja i odgovora koje postavljaju zainteresovani odbornici i tek nakon što bi se ta tačka dnevnog reda iscrpila stvorili bi se uslovi za zaključenje rada na XVI sjednici Skupštine i omogućilo zakazivanje XVII sjednice.

Predsjednica Skupštine je dobro upoznata da je započetu sjednicu u skladu sa članom 71 Poslovnika skupštine trebalo nastaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata. Predsjednica Skupštine se nije udostojila da poštuje Zakon, Statut i Poslovnik i pozove predsjednike odborničkih klubova na konsultacije, te nakon toga odredi datum nastavka skupštine i utvrdi ima li uslova – kvoruma za održavanje iste.

Nasuprot tome, ona preuzima nadležnosti skupštine obavještavajući predsjednika da “nije u mogućnosti održavanje lokalnog parlamenta zbog razloga objektivne prirode, te da su isti više nego poznati” i “moli da postupi po ovlašćenjima u skladu sa članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi”. Očigledno da su predsjednici Skupštine važniji koalicioni dogovori u odnosu na interese samih građana, pritom, duboko svjesna činjenice da je koalicija u Kotoru pred potpunim sunovratom i da dogovora unutar koalicije odavno nema jer preovladavaju različiti sitni interesi. 

Uvaženi građani Kotora više su nego svjesni zastoja u funkcionisanju lokalne samouprave, nerealizovanja strateških planova i pravnog nasilja koje iz dana u dan sve više eskalira.

Predsjednik Opštine je protivzakonito preuzeo ovlašćenja i nadležnosti Skupštine opštine propisanih Statutom i Poslovnikom, te donio niz odluka koje se odnose na finansiranje pojedinih segmenata lokalne samouprave pritom zanemarujući činjenicu da raspolaganje novcem svih građana Kotora se može vršiti samo u skladu sa usvojenim finansijskim planovima od strane lokalne skupštine za pojedine budžetske korisnike.

Ostavljamo građanima Kotora da sami procjene o kakvim nezakonitim radnjama se u konkretnom slučaju radi  i da će na narednim skorašnjim izborima znati kome će ukazati povjerenje, a to sigurno neće biti partije koje u ovom trenutku participiraju u vršenju vlasti.

Informativna služba OO DPS Kotor

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član