Obećano-ispunjeno: Obećali tri, osnovali šest novih socijalnih servisa

Demokratska partija socijalista je partija koja ne daje prazna predizborna obećanja, zasnovana na nerealnim projektima. Kao odgovoran politički subjekt, pokazali smo da ono što obećamo građanima, to i ostvarimo. I više od toga. Jedno od predizbornih obećanja 2014. godine je bilo i poglavlje Zrela socijalna politika – nove socijalne ustanove, gdje smo osmislili projekte dnevnih centara za starija lica i osobe sa invaliditetom, zatim  Centar za rehabilitaciju zavisnica, kao i izgradanju stanova za lica sa socijalnim potrebama i zaposlene u strukturama lokalne samouprave. U mandatu ove uprave do sada su počela sa realizacijom pet novih socijalnih servisa, a danas je, povodom Međunarodnog dana porodice, počeo sa radom i šesti – Porodično savjetovalište. Ostalih pet su Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, gdje je u rekonstrukciju i opremanje objekta zajedno sa partnerima uloženo 281.595 eura i gdje gradska uprava godišnje izdvaja blizu 200 hiljada eura za funkcionisanje ove ustanove; Centar za tretman zavisnica od psihoaktivnih supstanci, gdje je vrijednost izgrađenog objekta sa opremom iznosila oko 620 hiljada eura;  Dnevni centar za podršku djeci i porodici u riziku, kojeg je otvorila NVO Centar za prava djeteta, u prostoru koji je dobila od Glavnog grada (168 m2), servis Personalni asistent za koji je izdvojeno 25.000 eura. U 2017. počelo je sa radom i Prihvatilište za beskućnike. Činjenica da pored Glavnog grada na navedenom projektu učestvuje 18 partnera (privatni sektor, NVO, međunarodne organizacije, državni organi…) govori o izuzetno ozbiljnom pristupu toj problematici. 

U saradnji sa Udruženjem penzionera osnovana su i dva dnevna centra za starija lica i to u Bloku 9 (u Ulici Vlada Ćetkovića) i na Tuškom putu.

Što se tiče izgradnje stanova za lica sa socijalnim potrebama i zaposlene u strukturama lokalne samouprave, i to obećanje je ispunjeno. Za lica u stanju socijalne potrebe opredijeljeno je 30 stanova a za zaposlene u strukturama lokalne samouprave 22. Prije par dana položen je kamen temeljac za zgradu radnika Vodovoda, a raspisan je i tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za drugu zgradu sa odnosno 96 stanova, za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u gradskom preduzeću Čistoća. Nakon sprovođenja neophodne procedure, isto ćemo učiniti i za treću zgradu koja će biti namijenjena radnicima zaposlenim u ostalim gradskim preduzećima, a koji će biti u prilici da konkurišu za jednu od 91 stambene jedinice koliko je planirano da se izgradi.

Nijesmo zapostavili ni postojeće servise, pa je za 20 odsto je povećan broj obroka u Narodnoj kuhinji. Servisom Pomoć i njega u kući smo za 30% obuhvatili više korisnika, i ovu uslugu prima blizu 120 starih lica. U našem mandatu je duplo povećana i vrijednost poklon paketića za svako novorođeno dijete. Ponosni smo i na činjenicu da je u našem mandatu Glavni grad prvi put realizovao aktivnost dodjele besplatnih udžbenika svim prvacima na teritoriji Podgorice. Takođe, za djecu iz socijalno ugroženih porodica obezbijeđujemo sredstva za pomoć pri kupovini školskog pribora. U tom periodu je preko 7500 djece dobilo besplatne komplete udžbenika i blizu 900 djece novčanu pomoć za nabavku školskog pribora. Kada je u pitanju besplatni odmor i rekreacija djece, od 2015. godine je na Veruši o trošku Glavnog grada i manifestacija u organizaciji Dječjeg saveza, boravilo preko 1300 mališana osnovno-školskog uzrasta iz porodica sa lošim materijalnim  stanjem.

Dokazali smo da nam je socijalna politika u vrhu prioriteta, i tako ćemo nastaviti u narednom mandatu, na dobrobit svih građana.

Nataša Vučinić, kandidat za odbornika liste “Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović”

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član