Nikolić: Direktor MONSTAT-a priznao da je prekršio Sporazum o popisu, sad je odgovornost na premijeru Spajiću

Direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović danas je priznao da je Sporazum o popisu kojeg je predsjednik Vlade Milojko Spajić potpisao sa opozicijom brutalno prekršen, i to upravo od strane MONSTAT-a. Pejović je danas na konferenciji za medije saopštio da je specifikacija za softver urađena bez znanja i kontrole opozicije, iako je u Sporazumu jasno precizirano da pomenutu specifikaciju za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka, priprema komisija na čijem čelu bi se nalazio predstavnik opozicije.

Ovo je samo još jedan dokaz da je u namjeri da se što prije sprovede popis, Sporazum prekršen i da se na silu, bez uspostavljenih svih mehanizama kontrole, bez dovoljnog broja popisivača, pokušava krenuti u proces popisivanja.

Nije prvi put da direktor MONSTAT-a javno istupa dovodeći u sumnju dobre namjere institucije na čijem čelu se nalazi. Još za vrijeme mandata vlade Dritana Abazovića, za koju je nedvosmisleno utvrđeno da je pripremala popisnu prevaru, MONSTAT je tvrdio da je sve spremno za popis, iako se kasnije ispostavilo da fali 1.700 popisivača. Danas tvrdi isto, iako nedostaje 500 popisivača.

Dakle, odgovornost za nepoštovanje Sporazuma, što je danas i faktički potvrdio direktor MONSTAT-a, najviše leži na predsjedniku Vlade Milojku Spajiću koji je obećao da će sve tačke sporazuma biti ispunjene do početka popisa. I koji može, ukoliko to želi, i ukoliko je samostalan donosilac odluka, da izađe u susret konstruktivnom predlogu opozicije, da u narednih pet do sedam dana ispunimo i preostale uslove.

Andrija Nikolić, član Predsjedništva i šef Kluba poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član