Nedić: Zamućena voda iz gradskog vodovoda trenutno najvažniji i gorući problem za građane Berana

Građani Berana su sinoć, po ko zna koji put u proteklom periodu, bili suočeni sa činjenicom da u svojim domovima mogu da koriste isključivo tehničku vodu. Ustvari, prema stepenu zamućenosti, voda koju su dobijali iz gradskog vodovoda, nije ispunjavala ni zahtjeve tehničke vode.

Naravno, nije ovo ništa novo i nije iznenađenje za građane Berana.

Tačno je da problemi sa vodom za piće decenijski nijesu rješavani, niti je lokalna vlast tom pitanju pridavala važnost. Upravo su sadašnji lokalni čelnici, između ostalog, na krilima priče da će taj problem riješiti, došli na vlast i dobili povjerenje građana za vođenje našega grada.

I šta se desilo? Skoro čitavu jednu deceniju nijesu bili u stanju da, makar, pokušaju da to riješe. Zašto je to tako? Zato što su na rukovodeće pozicije došli, u najboljem slučaju, a i to je rijetkost – nekompetentni, koji ne mogu zbog svoje nesposobnosti, ali i zbog borbe za lične interese i pozicije, da se okrenu rješavanju ovog, trenutno najvažnijeg i gorućeg problema za građane Berana.

Jer, zdrava životna sredina, pa samim tim i ispravna voda, jesu preduslovi za kvalitet života i očuvanje zdravlja svakog pojedinca. Svima je valjda jasno kakve sve infekcije izaziva i do kakvih posljedica može da dovede konzumiranje neispravne vode za piće.

I ovom prilikom apelujemo na nadležne da počnu da rješavaju ovaj veliki problem i obavijeste građane zašto su ovom pitanju prilazili samo retorički, bez praktičnog djelovanja. Pozivamo i nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje ovoga pitanja.

Mogli smo nedavno da čujemo, u izjavi za medije, da predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, kao treći po redu do sada, kako govori o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode. Ponovljena obećanja. I, toliko o tome. Rekao je da je trenutno taj projekat u fazi pripreme i da se tek razmatra izrada projektne dokumentacije. Šta ste, gospodo iz lokalne vlasti, radili 10 godina? Naravno, to ne treba da nas iznenađuje jer je gospodin Todorović proteklih 8 godina rukovodio JP „Vodovod i kanalizacija“ tako da je današnje stanje sa vodom u Beranama direktna posljedica nesposobnosti i (ne)rada u tom preduzeću, a on je za to nagrađen pozicijom predsjednika opštine Berane, da nastavi sa lažnim obećanjima.

Zato, građanima ne treba poseban talenat da bi predvidjeli da će problem sa vodom i ugrožavanje našeg zdravlja biti nešto sa čim ćemo se i dalje suočavati, dok god ove političke grupacije, okupljene oko ličnih interesa, kreiraju sadašnjost i budućnost Berana.

Naš apel svim nadležnim i odgovornim institucijama da zaštite zdravlje naših građana. Upozoravamo, istovremeno, javnost da proces bakteriološke obrade uzorka sa rezultatima traje 7 dana, te da samo fizičko-hemijska ispravnost, tj. zamućenost nije i ne smije biti dovoljan uslov da se saopšti kako je voda ispravna za piće! Odgovornost se mora utvrditi!

Takođe, tražimo da Opština Berane i nadležno preduzeće obavijeste javnost ko je, kada i kako vršio bakteriološku analizu vode sa gradskog vodovoda, kao i kako se vrši hlorisanje i koji je procenat hlora?

Zdravlje na prvom mjestu!

Miro Nedić, odbornik DPS-a u SO Berane

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član