Muratović: Skrivanje informacija ukazuje na neprofesionalan rad RTCG

Sinoćni centralni Dnevnik, još jedan je u nizu primjera oslobađanja TVCG od novinarstva i etičkih standarda. Neobjavljivanjem informacije o prvom, zvaničnom susretu crnogorskog i poljskog predsjednika Mila Đukanovića i Andžeja Dude, upriličenog u crnogorskoj prijestonici, više nego očito svjedoči o profesionalnom posrnuću Javnog servisa.

Razočaravajuće je vidjeti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše a ne da obmanjuje javnost. „Novinari i urednici su odgovorni, ne samo za ono što objave, već i za ono što prećute, a od interesa je za javnost“, profesionalni je standard koji se odnosi na kredibilitet, za aktuelnu rukovodeću strukturu očigledno nepoznat.

Nema sumnje, riječ je o gruboj demonstraciji neetičkog – iz političkih centara – dirigovanog novinarstva, koje umjesto činjenica i stvarnih događaja manipuliše neistinama i selektivnim prikazom stvarnosti. No, od medijske kuće, koja je parlamentarni zamijenila svetosavskim kanalom, čiji novinari pokorno pred kamerama, popovima ljube ruke, kome se pričinjavaju pucnji na policiju na Belvederu i nije za očekivati da baštini principe profesionalnog i objektivnog novinarstva.

Samo, oslobođen od novinarstva, „osvježen“ i „osnažen“ tragačima za jalovima aferama, tzv. Javni servis, može da „prespava“ posjetu predsjednika jedne evropske države i članice NATO, Crnoj Gori. No, iako je od „spavača” mnogo je. Buđenje će biti bolan i nedosanjan san uspostavljanja trajnog klerikalnog mraka, čiji medijski izvođači radova nikako da se odmaknu od aferaške inventivnosti u koju više i sami ne vjeruju. No dug se mora vraćati…

U međuvremenu, radi interesa crnogorskih građanki i građana koji i finansiraju RTCG, korisno bi bilo da se nacionalni javni medijski servis, vrati tamo gdje mu je mjesto – zakonom definisano.

Boris Muratović, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član