Komisija za zdravstvo DPS: Novi talas je već počeo – hitno potrebne i nove mjere!

Crna Gora ne kontroliše epidemiju, Slovenija poziva svoje građane da napuste našu zemlju, kovid pozitivni turisti borave na plaži umjesto u samoizolaciji, a nadležni u zdravstvu po običaju odgovornost prebacuju na građane.

Na današnji dan 2020. godine u Crnoj Gori je bilo 1.211 oboljelih dok ih je danas 2 puta više, odnosno 2.395. Sedmodnevni prosjek novooboljelih iznosi 196 dok je 7. avgusta 2020. godine iznosio 68, odnosno 3 puta manje. A prije tačno godinu dana i Marko Bato Carević je izjavio “da se javljaju građani, pogotovo sa sjevera da im se daje po 200 eura da prihvate da imaju koronu u samoizloaciji, a 500 eura da leže tamo po nekim njihovim bolnicama”.

Kako je trenutno situacija najlošija u Budvi možemo opet očekivati poziv Bata Carevića, kao i u februaru 2021. godine, da se “zatvori Budva”.

Svojevremeno je dr Igor Galić izjavio da “ne kontrolišemo epidemiju kada je pozitivnih nalaza više od 5%”. U izuzetno velikom broju dnevno analiziranih uzoraka od preko 4.000, pozitivnih nalaza je danas preko 6%. Otvorene granice i ulazak turista bez ikakve provjere COVID statusa uzima svoj danak i kao rezultat imamo činjenicu da postajemo jedna od najrizičnijih destinacija. Tako smo u poređenju sa npr. Italijom, Hrvatskom, Albanijom, Grčkom i Maltom ubjedljivo u najlošijoj poziciji. Brzinu epidemije pokazuje broj dana za koji se duplira broj aktivnih slučajeva, a Crnoj Gori je trebalo samo 9 dana što nas neslavno svrstava u sam svjetski vrh.

U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori (314), a zatim u Srbiji i na Kosovu po 72, odnosno 4 puta manje.

Epidemijska situacija postaje alarmantna. Na osnovu izjava iz Doma zdravlja Budva zaključujemo da proces samoizolacije kao i kontakte korona pozitivnih osoba niko ne kontroliše. Iako nadležni ne smatraju bitnim da se radi testiranje na delta soj svakako je za očekivati da će on ubrzo da postane dominantan što će značajno pogoršati epidemijsku sliku. Ili je možda testiranje na delta soj odgođeno za jesen po nalogu “glavnog državnog epidemiologa” Jakova Milatovića.

I pored brojnih obećanja premijera, ministarke zdravlja, nadležnih iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica vakcinisano je samo 25% građana što je apsolutno nedovoljno da se formira kolektivni imunitet. Nepreduzimanje adekvatnih mjera imaće za posljedicu sumornu jesen: početak školske godine za koji se još uvijek ne zna u kakvoj će biti formi, širenje delta soja koji je mnogo agresivniji i transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto, povećanje broja umrlih kao posljedica novog talasa, pune bolnice i ponovno značajno opterećenje zdravstvenih radnika, upitna efikasnost vakcina na delta soj, najava pa odlaganje masovne vakcinacije Fajzer vakcinom, dolazak Sputnjik V vakcine više niko ne najavljuje kao ni Regionalnu modularnu COVID bolnicu na primorju koju je premijer najavio u martu itd.

Ako želimo da izbjegnemo loš scenario, potrebne su nam pravovremene i pažljivo odabrane mjere, a posebno njihovo dosljedno sprovođenje. Mjere za kontrolu epidemije dodatno koštaju tek ako se sa njima zakasni. U donošenju i sprovođenju mjera se ogleda odgovornost institucija jer do promjene ponašanja građana dolazi tek onda kad broj oboljelih i umrlih naraste toliko da svako u to može da se uvjeri sam, i bez dodatne stručne analize.

Zato nadležne institucije treba da preuzmu odgovornost, a ne da je olako retorički prebacuju na građane. Isto se odnosi i na proces imunizacije koji neupitno mora da se ubrza. Koliko smo ljudskih života spremni da “mijenjamo” za “uspješnu” turističku sezonu?

Komisija za zdravstvo DPS 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član