Dr Lidija Kljajić i doc dr Elvir Zvrko predstavili set mjera kojima se može unaprijediti obuhvat vakcinacijom

Komsija za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS) razmatrala je problem vakcinacije u Crnoj Gori i ponudila je čitav set mjera kojima se može značajno unaprijediti obuhvat vakcinacijom. 

Na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorili dr Lidija Kljajić i doc dr Elvir Zvrko saopštili su da se u našoj državi registruje drastični pad stope obuhvata MMR imunizacijom pa je tako u 2021. godini detektovan rekordno niski obuhvat sa svega 18 odsto za djecu rođenu tokom 2020. godine.

Prema procjenama, u riziku od malih boginja u Crnoj Gori je i do 20.000 djece. Ovakvo stanje ocijenili su alarmantnim, ističući da to predstavlja poziv na mobilizaciju stručnjaka koji treba da ponude odgovor na brojne izazove.

“Mjere imaju za cilj da se poveća obuhvat imunizacijom MMR vakacina koje moraju biti besplatne. Predlažemo da vakcine budu dostupne djeci stranih državljana, koji borave u zemlji duže od tri mjeseca. Time doprinosimo jačanju kolektivnog imuniteta u državi”, kazao je doktor Elvir Zvrko na konferenciji za medije, ističući da je u izradi ove strategije učestovalo više od 30 stručnjaka, dominantno ljekari, među njima infektolozi i epidemiolozi.

Druga grupa mjera, kako je rekao, odnosi se na edukaciju i promociju vakcinacije.

“Dosadašnje kampanje nijesu bile efikasne i to pokazuju rezultati. Potrebno je da bude obavezna godišnja kampanja koje bi koordinisalo jedno tijelo – ili Ministarstvo zdravlja ili Institut za javno zdravlje”, rekao je Zvrko.

Komisija za zdravstvo DPS-a predlaže i da se uvede nedjelja promocije vakcinacije, a dr Zvrko je preložio da to bude treća sedmica oktobra.

“Ono što je veliki problem su stavovi antivaksera i teorije zavjere. Potrebno je raditi na rušenju teorija zavjere i zabluda, zato je neophodno jačanje medijske pismenosti i povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore”, naglasio je Zvrko.

Prema njegovim riječima, potrebno je povećati i obuhvat vakcinacijom protiv sezonskog gripa. Takođe, ističe da je potrebno jačati komunikacionu strategiju kako bi se nastavilo sa daljom uspješnom vakcinacijom protiv kovida.

Komisija za zdravstvo DPS-a predložila je i da se na kraju svake godine vrši analiza uspjeha vakcinacije.

“Vakcinaciju djece treba vršiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Smatramo da bi to povećalo obuhvat vakcinacijom. Od privatnih zdravstvenih ustanova bi se zahtijevalo da vakcinaciju vrše besplatno”, ocijenio je Zvrko.

On je dodao da treba omogućiti da djeca koja polaze u prvi razred mogu da prilože karton o vakcinaciji i, ako je on uredno popunjen, da dobiju jednokratnu finansijsku nagradu od Ministarstva zdravlja, ili lokalne samouprave.

“Cilj je da se na taj način motivišu roditelji, ali i djeca da steknu svijest o nagradi i kazni, odnosno da su nagrađeni jer su mali heroji zbog primljenih vakcina”, saopštio je Zvrko.

Jedan od predloga seta mjera je i višestepeni proces edukacije roditelja.

“Ukoliko bi roditelji i pored toga odbijali da vakcinišu djecu, sljedeći korak bi bila obavezna edukacija u Institutu za javno zdravlje”, rekao je, između ostalog, Zvrko.

Prisutnima se obratila i dr Lidija Kljajić koja je kazala da je nedopustivo i neoprostivo da djeca u Crnoj Gori teško obolijevaju kao i da postoji opravdana bojazan da mogu umrijeti od bolesti koju je trebalo davno iskorijeniti i za koju postoji efikasna vakcina.

“Nevakcinisati svoje dijete je pogrešan izbor”, poručila je dr Kljajić dodajući da se djeca moraju vakcinisati i da se riječ struke mora poštovati.

Ona je rekla da je povjerenje u zdravstveni sistem Crne Gore na niskom nivou, pa je u 2021. godini vakcinisano svega 18 odsto djece.

“Ovo je alarmantan podatak jer blizu 20.000 mališana nije vakcinisano. U slučaju da dobijemo epidemiju imali bi najmanje 100 mrtvih, jer to je bolest koja je jako kontegiozna i oboljeli će zaraziti od 17 do 20 nevakcinisanih”, istakla je Kljajić.

Prema njenim riječima, neophodno je da više od 90 odsto, odnosno do 95 odsto djece bude vakcinisano kako bi se spriječila pojava epidemije.

“U IJZ-u rade eminentni stručnjaci, ali obuhvat vakcinacije je, kao što rekoh, 18 odsto. Nijesu kolege uradile sve što treba da podignu svijest naših građana kako bi obuhvat vakcinacije bio bolji”, ocijenila Kljajić.

Komisija za zdravstvo DPS

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član