DPS Zeta: Zeta ekonomski napredna i održiva sa velikim razvojnim potencijalima, Knežević da se vrati svojim korijenima i podrži inicijativu za samostalnu opštinu

Nijedna partija nema pravo da obmanjuje građane, već bi trebalo da se odgovorno odnesi prema ovom važnom pitanju i bude dosljedna, prije svega interesima građana Zete ako već ne može ostati dosljedna svojim stavovima i odlukama.

Mi u DPS-u oduvijek smatramo da Zeta ima pravo da bude samostalna opština i da je došlo vrijeme za to da ona bude održiva i ekonomski napredna lokalna uprava sa jednim od najvećih razvojnih potencijala u Crnoj Gori. Uostalom, studija opravdanosti teritorijalne promjene opštine u okviru Glavnog grada, koja je urađena od strane eminentnih stručnjaka, je pokazala da Zeta, kao samostalna opština, može iz tekućih prihoda da pokrije tekuće troškove i to je ono što govori o njenoj održivosti.

Najglasniji i najžešći protivnici naše konkretne i ozbiljne inicijative o samostalnosti Zete, pretočene u zakonsko rješenje, su oni, vječito politički poraženi, kao i uvijek zakašnjeli u idejama i reakcija, koji su imali dvije godine vremena i mehanizama da upute istu inicijativu, onako kako su to oni smatrali da treba.

Moramo pitati gospodina Milana Kneževića da li je za njega i za DF, politički interes bolji standard i veći ekonomski prosperitet Zećana ili je politička kalkulacija to što isti onaj poslanik Knežević koji je svojevremeno u Skupštini tražio i amandmanski djelovao da Zeta zajedno sa Tuzima postane samostalna opština, tvrdeći da imamo mnogo više resursa od komšija, pa sada vidi Zetu kao siromaha koji ne bi mogao sam preživjeti?

Je li ovo isti onaj poslanik Knežević koji je najavio da će upravo on podnijeti inicijativu za samostanost Zete i da će se potruditi da do sredine 2022. ona bude samostalna ili su mu partijske kalkulacije uzrokovale amneziju?

U prilici smo da u dva dana čujemo dva različita mišljenja poslanika Kneževića. U jednom tvrdi da lokalno rukovodstvo u Zeti opstruira samostalnost, dok sljedećeg dana, kada je to isto rukovodstvo izašlo sa jasnom inicijativom, čujemo mišljenje da je to onda upereno protiv njega, kako se ne bi mogao kandidovati za gradonačelnika Podgorice.

To što je sazrelo vrijeme da Zeta povrati svoj status punopravne opštine leži isključivo u napornom radu u proteklih petnaest godina, tokom kojeg perioda su vlasti kojih je DPS bio dio, a ne prethodna koju je između ostalih činila i Kneževićeva partija, uložili oko 70 miliona eura u kapitalne projekte u Zeti. Upravo na taj način su i stvorene organizacione i tehničke pretpostavke za održivost, jer se planski razvijala cijela teritorija Zete i stvoreni su fiskalni kapaciteti za razvoj. Takođe, za vrijeme vlada čiji glavni stožer je bila naša partija, promijenjen je status opštine, ali i ustanovljena teritoriju koja je, u odnosu na pređašnje administrativno područje, sada uvećana za preko 2.000 hektara.

I dok u svom lamentu nad zetskom sudbinom gospodin Knežević tvrdi da je sve ovo protiv interesa Zete, ističemo da jedino što je zaista protiv zetskih interesa bilo je to što poslanik Knežević nije „pogurao“ inicijativu opštine Golubovci da Krivokapićeva vlada odgovori na istu u zakonskom roku ili da kroz poslaničke mogućnosti, na isti način kako je to uradio Klub poslanika DPS i drugih partija, upravo on pokrene tu istu inicijativu.

Da bi potkrijepio netačnu i manipulatorsku tezu da Zeta samostalno ne može da preživi, Knežević obmanjuje javnost podacima da ona nema dovoljno privrednih resursa na svojoj teritoriji.

Gospodine Kneževiću, nije sramota nešto ne znati, sramota je ne željeti nešto naučiti ili pitati onog ko zna pa nek Vam ovo saopštenje posluži kao edukativno štivo ili bolje, sredstvo za demaskiranje neistina na koje smo sa te adrese navikli.

Naime, Zeta, u sklopu svoje teritorije od 2017. godine ima sve katastarske opštine za kojima Vi nedjeljama „plačete“ po društvenim mrežama. Odavno su na teritoriji opštine Golubovci i aerodrom i Skadarsko jezere zajedno sa Lesendrom, velikim dijelom i sjedište Nacionalnog parka, tu je i vodoizvorište Bolje sestre kao i dobar dio KAP-a i veći dio industrijske zone oko njega, zatim dio vinograda kompanije „13 jul“ – Plantaže A.D, kompletna servisno skladišna zona Cijevna. Ogroman hidro potencijal rijeka i jezera, najveći poljoprivredni potencijal u državi i iznad svega skoro 20.000 vrijednih i čestitih Zećana koji su uvijek znali da razaznaju žito od kukolja!

Poštovani građani Zete, drugi motivi tjeraju gospodina Kneževića na ovakvu pisaniju. On je očigledno već otpočeo kampanju za lokalne izbore samo još nije odlučio da li će se kandidovati za gradonačelnika Podgorice ili će se, možda još jednom, oprobati kao nosilac liste u Zeti ne bi li po onoj staroj „treća sreća“, ovaj put i pobijedio.

Ne možemo da ne zagolicamo maštu pitanjem kako li bi prošao u trci za gradonačelnika kada je u „svojoj“ Zeti dva puta potučen do nogu ali hajde da hipotetički zamislimo ostvarenje neostvarivog i da gospodin Knežević sjutra postane gradonačelnik Podgorice!? Da li on već sada šalje poruku Podgorici da bi na uštrb glavnog grada, Zetu proširio do Zabjela ili su njegove teritorijalne pretenzije još i veće?

Iako bismo svi voljeli da znamo odgovor na ovo pitanje, odgovornost nam ne dozvoljava da se šalimo sa ovako važnom temom. Svakako, jasno je da gospodin Knežević ne mora da se brine oko kandidature, đe god odluči da se kandiduje za njega će ishod uvijek biti isti. Kako je i sam konstatovao, čak i taj jedan put kad je pobijedio u životu, on je sa svojom družinom uspio da bude nasamaren opet od svojih i da opet postane gubitnik. Što bi rekli Zećani, jednostavno nema nafake!

Novopečenom legalisti Kneževiću, koji bi sada kao da sve bude po zakonu, poručujemo da nijesmo ni mi željeli obezglavljenu Vladu pa smo je zbog Vas morali trpjeti godinu i po dana. Ali Zećani mogu biti obezglavljeni jedino ako dozvole da ovakva retrogradna, rušilačka i demagoška politika dobije čak i minimalnu šansu da odlučuje o sudbini Zete u budućnosti!

Vratite se zetskim korijenima gospodine Kneževiću, izdignite se iznad uskopartijskih interesa i podržite svoj kraj tako što ćete glasati za ovu inicijativu, Zećani to od Vas očekuju!

Odbor DPS Zeta

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član