DPS: Susret Đukanović – Mogerini

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i predsjednik DPS Milo Đukanović susreo se danas sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini u Tivtu, koja u okviru posjete regionu boravi u kratkoj posjeti Crnoj Gori.

Mogerini je na početku istakla da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobjedu predsjedniku Đukanoviću. Ona je istakla da joj je posebno drago i što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. On je zahvalio Mogerini na njenoj riješenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji. Đukanović je istakao da su rezultati izbora potvrda odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati dio evropskog društva.

Posebno je pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je krucijalno važno za Zapadni Balkan, kao i podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredjeljenjima. Ocijenio je da je posebno važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izvještaju EK. Takođe je podvukao da je i od izuzetne važnosti za budućnost regiona da se održi dijalog Beograda i Prištine. „Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije“, istakao je predsjednik Đukanović.

Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susjedima. Ona je istakla da se raduje saradnji sa predsjednikom Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u regionu.

Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izvještaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.

Mogerini je predložila predsjedniku Đukanoviću da nakon inauguracije njegova prva posjeta bude Briselu, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Služba za informisanje DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član