DPS Komisija za održivi ekonomski razvoj: Okrivi prethodnika

U maniru političkih uzora iz okruženja, Demokrate već punu godinu svoju nesposobnost žele prikriti tobožnjim greškama prethodnika. Ne dozvoljavajući istini da im pokvari priču, otišli su toliko daleko da tvrde i kako gubici koje stvaraju nijesu njihovi, nego posljedica nemara prethodnika.

Problem je, međutim, u tome što činjenice govore nešto sasvim drugo. Neka bude i da nijesu odmah mogli da pohvataju sve konce. Doduše, sa političkim zapošljavanjem su počeli odmah, tu je strategija bila spremna. Neka bude i da nijesu odmah bili upućeni, premda bi eksperti morali momentalno znati šta da rade od prvog dana. Neka bude i da im je dato 100 dana za snalaženje, pa zato – krenimo od sredine jula ove godine.

Cijena energije za pokrivanje gubitaka za 2022. godinu, tada se kretala između 70 i 80 eura po megavat satu. Već tada, žalili su se kako prethodnici nijesu dovoljno unaprijed kupili energiju. Valjda je trebalo oni da ih obezbijede za cio mandat, kako bi se mogli posvetiti kadriranju po dubini i širini. I da li su je eksperti tada kupili? Ili su je kupili krajem ljeta po cijeni od 110 €/MWh? Ili je nijesu ni kupili, sve do dan danas, kada košta preko 300€/MWh? Dakle, čak četiri puta skuplje.

I šta planiraju ako nijesu?

Ko će to da plati?

Ne insistiramo na brzim odgovorima. Mogu odgovoriti i nakon što regulišu pitanje nabavke energije za narednu godinu, jer je to ipak mnogo važnije od dnevnopolitičkog prepucavanja, kojem pribjegavaju bježeći od gorkog priznanja sopstvene nesposobnosti.

DPS Komisija za održivi ekonomski razvoj 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član