DPS: Izvještaj Stejt departmenta potvrdio nesposobnost Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori.

U izvještaju Stejt departmenta za 2023. godinu za Crnu Goru se, između ostalog, spominju značajna kršenja prava, a navedeni su i kredibilni izvještaji o torturi ili okrutnom, nehumanom ili degradirajućem tretmanu ili kažnjavanju za koje su odgovorni vladini zvaničnici, zatim ozbiljni problemi za nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja – uključujući prijetnje nasiljem upućene novinarima, ozbiljna korupcija u vladi, rašireno rodno nasilje, trafiking ljudima, krivična djela nasilja ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice, te postojanje najgorih oblika dječijeg rada.

Vlast se vjerovatno nadala da će Stejt department u izvještaju prepoznati sav taj vajni boljitak koji je, kako nas ubjeđuju iz Vlade, zadesio Crnu Goru, međutim navodi se da Vlada nije poštovala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, iako je to predviđeno Ustavom i zakonima. Nije onima koji su sačunjavali izvještaj promaklo ni to da su pojedine nevladine i međunarodne organizacije i pravni eksperti tvrdili da su na tužioce i sudije uticali politički pritisak, korupcija i nepotizam, kao ni da je proces imenovanja sudija i tužioca bio ispolitizovan.
Navodi se i da je korupcija bila značajan problem u zemlji, a da vlada nije efikasno primjenjivala zakon koji predviđa krivično kažnjavanje slučajeva korupcije među zvaničnicima.

Ako se sve ovo uzme u obzir, postaje više nego jasno ko stoji iza svakodnevnog cirkusa i isceniranih hapšenja kojima se zasipa javnost. Nesposobnost da se uhvati u koštac sa izazovom uspostavljanja vladavine prava, brutalno politizovanje svake društvene sfere, skandali i sistemsko i sistematsko urušavanje države ostaće ono po čemu će jedino odlazeća raštimovana Vlada ostati upamćena.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član