DPS Herceg Novi: Totalno rasulo u lokalnoj samoupravi Herceg Novog

Deveta redovna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi, koja se nakon njenog odlaganja trebala održati 08.08. prekinuta je prije nego što je i počela. Razlozi prekida i izjave koje su se čule od predstavnika koalicije na vlasti samo je potvrda onoga što je svima u Herceg Novom odavno jasno: vlast u lokalnoj samoupravi Herceg Novog je u rasulu.

Jedino nijesmo čuli predsjednika Opštine, koji vjerovatno ima važnijeg posla od toga.

Neodržavanje sjednica Skupštine opštine u zakonom predviđenom roku, praćenje rješavanja pitanja bolnice Meljine, nepripremljena turistička sezona, neusvajanje urbanističkih planova, smjene direktora u toku ljeta, najavljene nove promjene i mnogo toga drugog, samo su pokazatelji jednog neuspješnog eksperimenta vršenja vlasti u Herceg Novom.

Haotična, ad hoc, događanja kao inicijative pojedinaca, korišćenje svojih medija za skretanje pažnje na periferne događaje, uporno ponavljanje uspjeha koji tek treba da se dese, predstavljaju paravan za neslaganje, kalkulacije i političku trgovinu stranaka koje vrše vlast.

Očigledno je da koalicionu vlast održava jedino želja za funkcijama i mogućnost da zapošljavaju članove i simpatizere kao garanciju sigurnih glasova. Pri tome je nebitna njihova stručnost i znanje te kakve posljedice to nanosi Herceg Novom. Svjedoci smo i jedinstvenog kurioziteta da će dvije koalicije da vrše jedinstvenu vlast.

Zbog međusobnog neslaganja i ostavki odbornika, pored postojeće koalicije formira se i druga koja u vlast i formalno uvodi Novsku listu čiji su kadrovi već na važnim funkcijama i bez kojih teško da bi se obezbijedilo funkcionisanje lokalne uprave. Ali Novska lista neće da bude u koaliciji sa Urom, a URA je dio postojeće koalicije.

Teško je zamisliti kako će funkcionisati vlast suprostavljenih članica dvije koalicije.

Prekinuta sjednica je pokazala neslaganje predsjednika Skupštine sa predlogom predsjednika Opštine koji je zahtijevao razrješenje svoje potpredsjednice desetak minuta prije sjednice iako se to medijski najavljivalo danima ranije.

Predsjednik Opštine nije našao za shodno da se pojavi pred odbornike i obrazloži razloge razrješenja, koji jedino mogu biti u nepoštovanju zakona potpredsjednice jer je to jedini razlog na koji upućuje Statut Opštine.

Očekivati je da ćemo saznati razloge ali sada već znamo da je kulminirala kriza u vlasti.

U svakom slučaju, Novska lista ostaje na čekanju za dobijanje odgovorne funkcije. Da li je to samo sticaj okolnosti, dogovor u posljednji čas, neslaganje vršioca vlasti sa paralelnim dogovaranjima, ostaju pitanja na koja građani Herceg Novog očekuju odgovor.

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član