DPS: Današnji dan, opomena nacionalistima usijanih glava, i sljedbenicima tuđih interesa, kojih ima i u trenutnoj vlasti

Današnji dan, treba da nas podsjeti kakvu je štetu ovom regionu nanijela politika koja je etnički čisteći druge narode pokušavala da osvoji što veću teritoriju i ostvari nacionalistički san o Velikoj Srbiji. Tačno prije 25 godina, dok je Miloševićev režim sprovodio vojne i paravojne akcije etničkog čišćenja Kosova od Albanaca, NATO je započeo bombardovanje koje je trajalo 78 dana. Srbija je doživjela ogromnu materijalnu štetu, a nažalost veliki broj nevinih građana je poginuo. Zato je današnji dan ujedno i podsjećanje na žrtve koje su uzaludno izgubile živote u ratu Miloševićevog režima protiv gotovo cijelog svijeta i opomena novim generacijama političara.

Crna Gora je zahvaljujući mudroj državnoj politici koju je predvodio Milo Đukanović uspjela da zaštiti svoje građane, da sačuva brojne ljudske živote i infrastrukturu. Tadašnje državno rukovodstvo koje je predvodila naša partija, znalo je da je najveći nacionalni interes Crne Gore da se sačuva mir i da se izbjegnu ogromna materijalna razaranja. Zato i pored najstrašnijih pritisaka tadašnje rukovodstvo Crne Gore nije podleglo namjeri Miloševića da našu zemlju uvede u rat za tuđi račun. U isto vrijeme, Crna Gora je bila utočište mnogima koji su izbjegli iz tog rata spašavajući živu glavu: preko 100.000 Albanaca sa Kosova, ali i veliki broj građana Srbije koje je Miloševićev režim proganjao, uključujući i neke od lidera tadašnje srpske opozicije našlo je sklonište u našoj državi.

Nažalost, tada su nacionalisti usijanih glava, gledajući inferiorno i fascinirano ka Miloševićevom režimu, prizivali bombardovanje na tlu Crne Gore, čuvenom rečenicom: „Bombardujte i nas, nijesmo gubavi“. Apsurdno, ta politika koja je prije dvije i po decenije poražena na svim poljima, nije se smirila, već danas ima svoje zastupnike u vladajućoj većini Crne Gore. Čovjek koga je ova vladajuća većina postavila na čelo parlamenta, i stranke koje su i dalje aktivne na političkoj sceni Crne Gore, a bile su puke ekspoziture Miloševića, umjesto da se pokaju što su oni ili njihovi ideološki prethodnici, gurali Crnu Goru u rat i provocirali gubitke života i materijalno razaranje, danas nam pokazuju da ništa nijesu naučili za 25 godina. Samo ih želja za vlašću i foteljama zaustavlja da ne kažu ono što zaista misle, već glume pomiritelje i mirotvorce, dok čine sve da Crnu Goru izguraju sa evropskog puta, tragajući za političkom formulom kako u novim vremenima postići isto ono što nije uspjelo u ratovima devedesetih u BiH i na Kosovu, kada je preko stotinu hiljada ljudi izgubilo svoje živote. Sa takvim ljudima u aktuelnoj vlasti, nikoga ne treba da iznenadi kada NATO izađe sa podacima iz sopstvenih istraživanja, da je tokom posljednje godine u Crnoj Gori evidentiran pad podrške Alijansi za 12 procenata.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član