DPS Berane: Tražimo raspuštanje OIK zbog grubog propusta, jedno lice na dvije liste

Nakon objavljivanja zbirne izborne liste za izbor odbornika u Skupštini opštine Berane na izborima, koji će se održati, 27.03.2022. godine, evidentno je da je Opštinska izborna komisija Berana napravila najgrublji prekršaj i dovela u pitanje legitimitet izbornog procesa zloupotrebljavajući Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore. 

Naime, na dvije izborne liste, koje su, nezakonito, utvrđene i proglašene od strane Opštinske izborne komisije Berane, nalazi se isto lice, konkretno na izbornoj listi „Berane ima alternativu“ lice Goran Lončar je kandidat za odbornika pod rednim brojem 17, dok je isto lice kandidat za odbornika na izbornoj listi „Marko Milačić – Prava Crna Gora – držimo riječ – dr Milovan Živković“ pod rednim brojem 24, što predstavlja kršenje člana 39, stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji propisuje da jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

S obzirom na ovaj, u dosadašnjim izbornim procesima, nezabilježen incident Opštinske izborne komisije, kao i nepoštovanje člana 39a Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnosi na kriterijume o 30% zastupljenosti kandidatkinja na izbornim listama, koje ne ispunjavaju dvije izborne liste (SNP i Berane Sad), Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Berana podnio je prijavu Državnoj izbornoj komisiji i istu upoznao o evidentnim propustima u radu Opštinske izborne komisije Berana. 

Imajuću sve ove nepravilnosti u vidu, a shodno članovima 32. i 33. Zakona o izboru odbornika i poslanika, zahtijevamo da Državna izborna komisija preuzme nadležnosti Opštinske izborne komisije Berana u daljem sprovođenju izbornog procesa, otkloni evidentne grube propuste, postupi po zakonu i izborni proces u Beranama učini legitimnim. U suprotnom, rad Opštinske izborne komisije Berana, čiji je predsjednik ionako nelegitimno izabran, biće obesmišljen u daljem procesu, jer su na samom startu pokazali neprofesionalizam i bezakonje. 

Opštinski odbor DPS Berane

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član