Divanović: Opoziciona zona komfora

Već 30 godina lideri opozicije se bespoštedno bore za prvo mjesto “ispod crte”. Uglavnom su to poznata lica sa poznatom ideologijom. Ili bez nje. Sa dobro poznatim političkim ciljem – opstajati u zoni komfora. A boravak u tzv. zoni komfora, kako to definišu psiholozi, nije ništa drugo do parališući strah od nemoći.

Stoga je liderima crnogorske opozicije jedino važno da imaju dobar izgovor za trajući neuspjeh. Jer kad im Odbor za izborno zakonodavstvo uskrati višedecenijski alibi o “pokradenim izborima”, biće primorani da konačno svojim biračima podnesu račune i dovedu u pitanje svoje političko trajanje. 
Zato je rad Odbora toliko važan opozicionim liderima – od njegovog uspjeha im zavisi izlazak iz zone komfora koji se nije dogodio nikada za proteklih 30 godina, ako izuzmemo par sitnih iskoraka kada su u pojedinim opštinama, kratkoročno demonstrirali sav nesklad i bezidejnost lokalnih koalicionih aranžmana.

Otvoreni politički rat za zonu komfora između DF-a i Demokrata, odnio je već i neke kolateralne žrtve. U DF-u je došlo do “raslojavanja” između centrale i lokalnih lidera, u kojem su ovi drugi žrtvovani, upravo zbog viših interesa unutar zone komfora.

Demokrate, odveć iscrpljeni lažnom slikom koju su kreirali sami o sebi i koja im danas predstavlja ozbiljnu prijetnju, nemaju snage da svog političkog mentora iz Crnogorske, od kojeg ovih dana dobijaju prijeko potrebnu njegu i pomoć, zaštite od neprimjerenog medijskog linča. 

Dakle, ni iskusniji opozicioni prvaci, ni mlađani “čistači-egzekutori” opozicione scene, očito nemaju kapaciteta da iskorače iz zone komfora i zauvijek napuste gubitničku matricu opozicionog djelovanja. Nema nikakve sumnje da ih sjećanja na nekad moćni Bulatovićev SNP, koji ni uz svu logističku podršku Miloševićevog režima nije uspio da pobijedi DPS, opominje na činjenicu da je tek danas, njima kao opozicionim nasljednicima, taj cilj – dalji od Mjeseca. I bilo bi jako korisno da im neko došapne da tetka Mirini recepti za crnogorsku opoziciju iz nedeljnika “Duga” odavno više nijesu u modi, kao i da je strpljenje evropskih partnera pri samom kraju. 

Vrijeme političkog komformizma u Crnoj Gori je zauvijek prošlo. Što prije to shvate – bolje za njih.

Nikola Divanović, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član