Nikolić i Juratović u Bundestagu: Proevropske snage u Crnoj Gori da vrate fokus javnosti na pregovore sa Briselom

Proevropske snage u Crnoj Gori imaju zadatak da izbave državu iz stanja institucionalne paralize i vrate fokus javnosti na pregovore sa Briselom, zajednička je poruka poslanika i člana Predsjedništva DPS-a Andrije Nikolića i poslanika njemačkog SPD-a Josipa Juratovića i Luize Ličine Bode sa sastanka u Berlinu.

Poslanik vladajuće njemačke SPD Josip Juratović saopštio je tokom sastanka sa Nikolićem, da agresija Rusije ne Ukrajinu upućuje na obavezu snažnijeg prisustva EU na Balkanu, te da demokratizacija zemalja regiona, ostaje ključni izazov. Najavio je da politička grupacija kojoj on predsjedava, radi na pripremi pozicionog papira o budućnosti Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da predstavlja platformu za saradnju sa zemljama kandidatima. Juratović je obavijestio Nikolića da će uskoro u njemačkom Bundestagu biti ponovo formirana parlamentarna grupa za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, što će, kako kaže, biti značajna platforma za političku komunikaciju sa Crnom Gorom. Za 6. april, na tridesetogodišnjicu od početka rata u BIH, Juratović i Ličina Bode, najavljuju debatu o Zapadnom Balkanu u Bundestagu.

Nikolić je upoznao Juratovića i Ličinu Bode sa političkom situacijom u Crnoj Gori nakon pada vlade, uz ocjenu da će stabilnost svake buduće izvršne vlasti, zavisiti od uspjeha na evropskom putu. Pored zahvalnosti Juratoviću i Ličini Bode, za pokazano interesovanje za prilike u regionu, Nikolić je istakao, kako mnogi mogu da zakoče i uspore integraciju regiona u EU, ali da vjeruje kako je Njemačka uvijek sposobna da osmisli nešto novo i pozitivno za Zapadni Balkan.

Sagovornici su se saglasili da nije dovoljno samo deklarativno najaviti perspektivu članstva regiona Zapadnog Balkana u EU kao strateški cilj, već da treba aktivnim uzajamnim angažmanom raditi na tome.

Demokratska partija socijalista Crne Gore     

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član