Muratović: Štelovanjem podataka Milatović ne može ostvariti zacrtani prihod i sezonu načiniti boljom nego što jeste

Loša strategija Vlade po pitanju turizma ne može se zamaskirati širenjem neutemeljenog optimizma, saopštavanjem naštelovanih brojeva i zatvaranjem očiju pred činjenicama.

Sumnjivim prikazima broja gostiju u našoj državi i manipulacijama kada je u pitanju prosječna potrošnja, ministar Milatović odlaže suočavanje sa finansijski lošim rezultatima sezone. Svako ko se bavi turizmom zna da čak i da su sumnjive brojke bliske realnom stanju, to je samo jedan parametar. Ministrova procjena da turista troši prosječno 75 eura dnevno, nije ni za komentar i pokazuje da ministar Milatović nema baš dodira sa realnošću i materijalnim stanjem građana. Znamo da od te iste potrošnje zavisi planirani prihod, koji je ministar procijenio na 700 miliona eura. Masovni turizam, nisko platežnih gostiju je svakako bolji nego da sezone nema, ali je to daleko iza onoga kako je trebalo da izgleda ova sezona.

Svima je poznato da osim smanjenog broja gostiju, shodno izostanku turista sa emitivnih destinacija značajno je smanjena dostupnost Crne Gore u odnosu na prethodne godine.

Tome u prilog govori i poređenje avio dostupnosti Crne Gore u odnosu na susjede. Naime, Tirana i Dubrovnik u prosjeku su dostupni za preko 50 destinacija, dok je naša država dostupna za upola manje destinacija sa kojih dolaze turisti.

Možda je to bio razlog da premijer Krivokapić dočekuje goste na drumskom graničnom prelazu, a ne na aerodromima Crne Gore. Međutim, kakvim god trikovima se služio ministar Milatović, neće uspjeti prikriti veoma proizvoljne računice i brojke kada su u pitanju broj turista i potrošnja, jer o tome svjedoče realni pokazatelji sa terena. Uostalom na jesen će se podvući crta i sumirati rezultati ovogodišnje turističke sezone. Novac u državnoj kasi biće najbolji pokazatelj, kako se i na koji način sezona pripremala i sprovodila, kao i ko je nerealnim pričama obmanjivao građane.

Boris Muratović, član Izvršnog odbora DPS

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član