Koalicija “PRAVA STVAR, Zajedno Bar”: Skandal iz odborničkih klupa Ujedinjene Crne Gore

Targetiranje odbornika lokalnog parlamenta zato što nijesu podržali amandman koji se tiče dodatnog uvećanja već stoprocentno uvećanih izdvajanja za Narodnu kuhinju, koje potpisuje odbornica Ujedinjene Crne Gore u Skupštini opštine Bar, Nela Dabanović, iako potpuno neprimjereno i neumjesno, izgleda sasvim bezazleno u odnosu na njen besprizoran pokušaj normalizacije fašizma.

Naime, odbornica Dabanović navela je u svom obraćanju ovim povodom da je “Narodna kuhinja u Baru ujedno i najskuplja kuhinja u Crnoj Gori iz razloga jer je najveći dio korisnika iste islamske vjeroispovijesti, što kod nabavke mesa i mesnih proizvoda skoro duplo uvećava troškove nabavke.”

Samo iz jednog krajnje dehumanizovanog diskursa mogla je proisteći ideja ove odbornice da preračunava troškove ishrane pripadnika islamske vjeroispovijesti koji su, po njoj, duplo veći od troškova ishrane ostalih ljudi, vjernika ili možda bolje reći “pravovErnika”. Njena računica implicira da ukoliko ne bi bilo muslimana među korisnicima narodne kuhinje, troškovi bi bili duplo manji.

Ovakvu izjavu odbornice Dabanović smatramo diskriminatorskom i uvrjedljivom za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti, a naročito za one koji su sticajem životnih okolnosti korisnici besplatnog obroka koji velikodušno i uz puno istinske požrtvovanosti pružaju naše sugrađanke u Narodnoj kuhinji. Da skandal bude veći, pomenuta odbornica je prosvjetna radnica, profesorica filozofije u Gimnaziji “Niko Rolović”, koja nosi ime slavnog narodnog heroja i borca protiv fašizma.

Svi bismo voljeli da u Baru ne postoje nijedna gladna usta. Ali ih ima. I dok god ih ima nećemo ih razvrstavati po vjeri nego pomagati svima. I nećemo se hvaliti svojom humanošću. Po tome se razlikujemo. Čuvaćemo sopstveno dostojanstvo i dostojanstvo ljudi koji su korisnici bilo koje socijalne pomoći, jer njima sigurno najmanje treba popularnost. Ali zato popularnost treba onima koji se probijaju na političkoj sceni i ne birajući sredstva pokušavaju da na tuđoj muci uberu sitne političke poene. To nije humanizam, nego populizam.

Dok na vlasti u Baru bude Koalicija “PRAVA STVAR, Zajedno Bar”, Bar će biti grad antifašizma u kojem nećemo preračunavati koliko košta obrok pripadnika bilo koje vjeroispovijesti.

Bar će ostati grad solidarnosti i istinskog dobročinstva koje ne očekuje aplauze, niti političku korist.

Koalicija PRAVA STVAR, Zajedno Bar – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član