Klikovac: Tmurna ekonomska slika Crne Gore, rezultat je nerealnog planiranja rashoda programa Evropa sad

Predlog MMF-a da Vlada Crne Gore uveća PDV i porez na dohodak, racionalna je posljedica koja dolazi kao plod neodgovornih populističkih poteza i neodrživosti javnih finansija. To će sasvim sigurno izazvati dalje slabljenje životnog standarda građana, a privredi, opterećenoj efektima korona krize, nametnuti dodatno opterećenje koje će izazvati nastavak otpuštanje radnika.

Kako MMF predviđa deficit će biti veći i iznad 6%, a time i nadmašiti kriterijum iz Mastrihta (3%), dok će javni dug u srednjem roku nastaviti da raste i u odnosu na BDP kao i u apsolutnom iznosu, što govori da će se tekući troškovi jednim dijelom finansirati iz duga.

Sa druge strane evidentno je da rast prosječne zarade nije dovoljan da pokrije rast cijena. Jučerašnje novo poskupljenje goriva i obaranje svih dosadašnjih rekorda, svjedoči da agoniji nema kraja, a da Vlada za razliku od brojnih primjera iz EU ali i iz regiona, ni na koji način se ne trudi da ograniči cijene goriva smanjivanjem dažbina na taj akcizni proizvod.

Građani su ti koji na svojoj koži osjećaju da sada mogu da kupe mnogo manje životnih namirnica nego godinu ranije. Svakako da su u najgorem položaju penzioneri, a šta tek reći za nezaposlene kojih je sve više. Umjesto da se dugom finansira razvoj, Crna Gora će doći do stanja da je potrebno zaduženjem finansirati održivost budžeta i socijalnih davanja.

Sva ova tmurna ekonomska slika Crne Gore rezultat je nerealnog planiranja rashoda programa Evropa sad.

Više je nego izvjesno da nam se bliži najopasniji scenario po javne finansije i kreditni aranžmani sa MMF-om usljed nužne potrebe za sanacijom, a sve ovo je posljedica eksperata koji su devalvirali sve čega su se dohvatili.

Andrija Klikovac, član Glavnog odbora i potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član