Ivezaj: Đeljošaj nezakonito postavlja rukovodstvo mjesnih zajednica

Bahatost i samovolja prvog čovjeka Opštine Tuzi su kulminirali na posljednjem skupštinskom zasijedanju, kada je usvojen niz odluka kojima je izabrano rukovodstvo mjesnih zajednica, a građani uskraćeni za pravo da učestvuju u postupku i biraju.

Netransparentan rad lokalne vlasti u Opštini Tuzi, na čelu sa Nikom Đeljošajem, uzima sve više maha. Partijsko zapošljavanje u organima uprave nije bilo dovoljno, već se pokušava nametnuti rukovodstvo mjesnih zajednica koje nema podršku mještana.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu je sazvao Zborove građana za koje su znali samo Đeljošajevi aktivisti, a šira javnost i mještani Opštine Tuzi nijesu bili obaviješteni na adekvatan način. Da je riječ o režiranim Zborovima građanima, potvrđuje i činjenica se na svih 16 organizovanih Zborova građana, glasalo jednoglasno.

Iako je članom 57 Odluke o mjesnim zajednicama, Opština Tuzi odredila da se Zbor građana može održati i na njemu se mogu donositi punovažne odluke ako Zboru prisustvuje najmanje 10% punoljetnih građana nastanjenih na području mjesne zajednice, Đeljošaj nije uspio ni toliko partijskih aktivista da skupi prilikom formiranja četiri mjesne zajednice.

U zvaničnim Odlukama o osnivanju mjesnih zajednica Vranj (8,5%), Vladne (9,8%), Karabuško polje (4,3%) i Traboin (9,8%), koje su usvojene na posljednjem zasijedanju Skupštine opštine Tuzi, nije ispoštovan ni zakonski minimum od 10% prisutnih građana, zbog čega bi ove odluke trebalo hitno povući.

Uputili smo zahtjev Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i Glavnom administratoru Opštine Tuzi da reaguju i povuku nezakonite odluke. Zbog opravdane sumnje da će svi činioci lokalne vlasti u Tuzima nastaviti da štite svog bahatog šefa i da će ovi zahtjevi ostati neriješeni, uputili smo inicijativu i Ministarstvu javne uprave, gdje očekujemo od nadležnog Direktorata za loklanu samopravu da donese zakonit sud predmetnih odluka.

Simon Ivezaj, odbornik u Skupštini opštine Tuzi   

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član