DPS: Vlada da pod hitno nabavi mobilne prečišćivače vazduha za učionice, nedopustiva neodgovornost prema zdravlju djece

Zapanjujuća je i nedopustiva neodgovornost i neorganizovanost kojom Vlada pristupa početku nove školske godine, posebno po pitanju zaštite zdravlja djece i nastavnika. Zapanjujuća je konfuzija i činjenica da se Vlada posvećenije bavi organizacijom hirotonisanja jednog vjerskog poglavara nego, zdravljem djece i početkom školske godine.

Krajnje je neozbiljna odluka koja se odnosi na zaštitne mjere protiv epidemije u školama. Na matrici neodgovornog populizma prosvjetne vlasti poručuju: mogu maske ali i ne moraju (ali ako vam se dijete razboli, vi ste krivi jer im nijeste dali masku). Prebacivanje odgovornosti Instituta za javno zdravlje na Vladu i obrnuto, samo nas uvjerava da na kormilu države imamo neozbiljne i neznavene ljude koji nijesu dorasli poslu koji obavljaju.

Demokratska partija socijalista kao odgovorna partija traži od Vlade da pod hitno nabavi i instalira u školama mobilne prečišćivače (filtere) za vazduh koji su efikasni i značajno eliminišu, između ostalog, i respiratorne viruse iz vazduha. Upotreba takvih uređaja, makar za početak u učionicama gdje je otežana ventilacija, zaštitila bi zdravlje djece i nastavnika koji borave do šest sati u tim prostorijama.

Ovakvu zaštitu svojih đaka, uz gotovo svakodnevno besplatno testiranje, najavile su pred početak nove školske godine mnoge evropske države. Krivokapićeva Vlada je sa ponosom isticala da je turistička sezona bila izuzetno uspješna. Imajući u vidu da je takav koncept masovnog turizma koštao građane zdravlja, da svjedočimo katastrofalnoj epidemijskoj situaciji, Vlada mora da novac upotrijebi prije svega za zaštitu zdravlja djece koja se obrazuju u Crnoj Gori kao i nastavničkog kadra. Nema većeg prioriteta od zdravlja djece, i tu nema kalkulisanja.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član