DPS: Sačuvaćemo i državu, i mir, i svetinje

“Sveto trojstvo”: SPC-DF-DCG, ovih dana je na okupu. Iz njihovih redova plasira se zlokobna manipulacija o navodnoj namjeri pristalica CPC da na Badnji dan uđu u Cetinjski manastir, da će sveštenici širom Crne Gore ostajati bez posla, satanizuju se sa najviših crkvenih adresa poslanici koji su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti i svi koji su bili uključeni u proces njegovog donošenja.

Hrabre se podrškom iz Srbije, koja im dolazi od pojedinaca i iz vlasti i iz opozicije, kao i nečinjenjem zvaničnih organa Srbije u zaštiti crnogorske ambasade u Beogradu od huliganskih napada, u kojima su najsramnije stranice u istoriji sopstvenog političkog besčašća ispisali i poslanici DF-a, Milutin Đukanović i Milan Knežević.

Da je pomenuti zakon samo povod i izgovor za anticrnogorsku političku kampanju, koja ne preza ni od izazivanja nereda i sukoba u Crnoj Gori, potvrđuju i sve izraženije razlike i podjele među velikodostojnicima SPC, vidljive i oko sve otvorenijeg uplitanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u naše unutrašnje prilike, demonstriranog i današnjim televizijskim istupom, u kom je na sebi svojstven način objasnio zašto neće doći privatno na Badnji dan u Crnu Goru, što nije bilo najavljeno zvaničnim kanalima.

Zbog toga još jednom apelujemo na građane da ne nasijedaju na najobičnije izmišljotine o mogućoj uzurpaciji bilo čijih vjerskih objekata. Takve opskurne neistine postoje samo u glavama velikosrpskih nacionalista svih boja, i u Crnoj Gori i izvan nje, bilo da se radi o najekstremnijim predstavnicima najjače opozicione partije, koji su svoje pravo lice pokazali u Parlamentu prilikom usvajanja ovog zakona, o crvenim kravatama koje je taj zakon doveo “Bogu na istinu”, ili pak onima zaogrnutim svešteničkim mantijama.

Dio sveštenstva SPC poziva vjernike da životima brane hramove – ni od koga, kako bi tuđom žrtvom između ostalog sačuvali svoje profitne centre. Onaj ko se ne odazove njihovom “hrišćanskom” pozivu, smatraće da im je “zavukao ruku u džep” i biće zbog toga proklet i isključen iz crkve, zajedno sa članovima porodice, ne libe se da prijete dok vjerujuće ljude huškaju na braću, u javnosti se licemjerno ograđuju od mogućih posljedica. Ukoliko se ovakva nepočinstva nastave, tražićemo da se javnim učine imena tih ekstrema u svešteničkim odorama.

Lideri DF-a, u ulozi svetih ratnika SPC, bezobzirno guraju građane u sukobe sa državom, ne bi li stvaranjem “nebeske anarhije” spasli sebe zemaljskih zakona.

Demokrate pak pokušavaju da ušićare srpske glasove, ne bi li opet preko crkve, kad ih je već njen poziv razotkrio, ponovo od DF-a preuzeli opozicionu lidersku palicu.

Sigurni smo da će država zaštiti svoje institucije i svoje građane od ove nacionalističko-klerikalne grupacije, i od svakoga ko pokuša da brani crkvu tako što pokušava da ruši državu. Sačuvaće Crna Gora i državu, i građanski mir, i sve svetinje sama, kao i uvijek u svojoj istoriji. A znaće i da se čuva od onih sa strane čije su ambicije da se “nemiješanjem” miješaju u unutrašnja pitanja, i njihovih pretenzija da im Crna Gora bude kompezacija za njihove ranije izgubljene bitke.

Poručujemo svim akterima posljednjih događanja u našoj zemlji da država neće dozvoliti da Crna Gora bude vraćena tamo đe je bila prije sto godina.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član